2 min. čitanja

Što sve nedostaje stanovnicima Mljeta? - Dječji vrtić, veterinar, ljekarna, kozmetičari, poljoapoteka...

Što sve nedostaje stanovnicima Mljeta? - Dječji vrtić, veterinar, ljekarna, kozmetičari, poljoapoteka...
Foto: Depositphotos

Stanovnicima otoka Mljeta nedostaju dječji vrtić, veterinarska ambulanta i ljekarna, beauty centar, poljoapoteka i željezarija, muzej otoka Mljeta, radionice, javni bilježnik, kino, popravljaonica. Ispitani stanovnici izrazili su i potrebu za staračkim domom, mesnicom i tržnicom.

Zbog manjka spomenutih sadržaja 94,4 posto ispitanih Mljećana putuje na kopno i to najčešće radi obavljanja kupnje, zdravstvenih usluga, kulturno-umjetničkih događanja i popravka kućanskih aparata. Osnovnoškolska djeca, pak, smatraju da su Mljetu potrebni kino, teretana, borilački sportovi, javni bazen, nogomet, frizerski salon, škola stranih jezika i dječji (kulturno-zabavni) dom.

Pokazali su to rezultati ankete koju je provela udruga Mljetske koze na uzorku od 103 osobe (72 odrasle osobe i 31 dijete). Anketiranje stanovništva “Pitaj me što želim!” je provedeno uz potporu CERANEO-Centra za razvoj neprofitnih organizacija kao dio projekta “Zaštita vrijednosti i temeljnih prava EU kroz sudjelovanje javnosti i pomoć civilnom društvu u Srednjoj Europi - PROTEUS”, a kojega sufinancira Europska izvršna agencija za obrazovanje i kulturu (EACEA) kroz program Građani, jednakost, prava i vrijednosti (CERV) Europske unije.

Najveći dio ispitanih, gotovo 50 posto, život na otoku smatra zadovoljavajućim i osrednje zadovoljavajućim dok je uglavnom i apsolutno nezadovoljno 29,1 posto ispitanih. No više od polovice ispitanih Mljećana nezadovoljno je ponudom sadržaja za slobodno vrijeme.

Djeca su zadovoljna društvenim životom na otoku: zadovoljavajućim ga je ocjenilo 33,3 posto djece, osrednje zadovoljavajućim 23,3 posto, itekako zadovoljavajućim 20 posto.

Da priroda najzelenijeg otoka ispunjava njegove stanovnike pokazao je i podatak da čak 70,8 posto Mljećana najčešće vrijeme provodi šetnjom u prirodi. Slobodno vrijeme, također, koriste za gledanje filmova i serija, provodeći vrijeme na internetu, čitanjem, putovanjima, kulinarstvom, na društvenim okupljanjima, u ribolovu, planinarenjem i igrajući i društvene igre.

Mali Mljećani slobodno vrijeme najradije provode na internetu, nogometu, igrajući društvene igre, gledajući filmove i serije te u šetnji prirodom.

Anketa “Pitaj me što želim!” imala je za cilj ustanoviti potrebe otočkog stanovništva, a kako bi se mogli organizirati potrebni sadržaji i poboljšati kvaliteta života stanovnika otoka Mljeta. Stoga je rezultate ispitivanja udruga Mljetske koze uputila je javnim dionicima - Općini Mljet, Dubrovačko-neretvanskoj županiji, OŠ Mljet i Dubrovačkoj biskupiji - koji mogu utjecati na poboljšanje uvjeta života na otoku Mljetu, prenosi Radio Dubrovnik.

I.N.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.