3 min. čitanja

ŠTO SE DOGAĐA U CRVENOM MORU? Sve češći izraelski napadi na iranske teretne brodove

ŠTO SE DOGAĐA U CRVENOM MORU? Sve češći izraelski napadi na iranske teretne brodove
Foto: Wikimedia

Iransko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je krajem tjedna da je u Crvenom moru napadnut iranski teretni brod Saviz u trenucima dok su u Beču trajali razgovori svjetskih sila o obnovi nuklearnog sporazuma Sjedinjenih Država s Iranom, piše Jutarnji List.

Posljednji incident u Crvenom moru čini se poput namjerne eskalacije sukoba između Izraela i Irana, analizirali su jučer u izraelskom dnevniku Haaretzu izraelski autori napominjući kako su “dosad mete bili iranski krijumčarski brodovi s naftom, ili oni koji su prevozili oružje u Siriju, ali je sada napadnut brod koji se smatra glavnom postajom Iranske nacionalne garde u Crvenom moru”.

Iranski brod Saviz o kojem je riječ napadnut je u utorak ujutro. Tada je došlo do eksplozije zbog naleta na minu, baš na dan kad su se u Beču sastale svjetske sile i na čelu sa SAD-om otpočele razgovor s Teheranom o obnovi nuklearnog sporazuma prema kojem se 2015.  Iran obavezao zaustaviti razvoj svojih nuklearnih kapaciteta, a zauzvrat su mu olabavljene ekonomske sankcije.

Izrael se obnovi sporazuma oštro protivi jer smatra da će novoj američkoj demokratskoj administraciji izbiti iz ruku sve adute u pregovorima s Teheranom te da će to samo pomoći Iranu da obnovi svoje nuklearne kapacitete i okrene ih protiv Izraela, piše Jutarnji.

Napadnuti brod Saviz usidren je već godinama pred obalom Džibutija, a tamo je navodno bio kako bi osiguravao trgovačke brodove od napada pirata. Napad na taj brod razotkriva širi sukob Izraela i Irana, koji već mjesecima napadaju jedni drugima brodove na moru. Početkom prošlog mjeseca napadnut je tako iranski kontejnerski brod Šahre Kord dok je bio u Sredozemnom moru i putovao za Europu.

Teheran je za neobičnu eksploziju na brodu okrivio “terorizam i pomorsko piratstvo”. Dva tjedna prije toga u Omanskom je zaljevu napadnut izraelski brod Helios Ray. Iran je negirao optužbe da stoji iza napada, baš kao što je napravio i Izrael.

U slučaju Saviza izraelski su dužnosnici odbili izravno komentirati slučaj, navodeći samo da se Izrael mora braniti. Jedan izvor upućen u situaciju za Reuters je izjavio da su u veljači i ožujku tijekom nekoliko tjedana u eksplozijama oštećena čak tri iranska broda koja su prolazila kroz Crveno more. Wall Street Journal objavio je da je Izrael napao najmanje desetak iranskih brodova koji su prevozeći iransku naftu plovili za Siriju koristeći razno oružje, među ostalim i vodene mine.

Foto: Screenshot

Na meti napada najčešće tankeri i jedne i druge strane

6. travnja 2021.

Iranski brod Saviz, usidren pred obalom Džibutija kako bi osiguravao promet od pirata, napadnut je u utorak ujutro. Iran tvrdi da je riječ o izraelskom napadu i poziva se na izvore koji tvrde da je Izrael obavijestio SAD da će napasti brod.

ožujak 2021.

Kontejnerski brod Lori, koji je u izraelskom vlasništvu, napadnut je u Omanskom zaljevu krajem ožujka. Brod je plovio iz Tanzanije za Indiju kada je naišao na raketnu paljbu – kako tvrdi Izrael – iranskih napadača.

ožujak 2021.

Iranski brod Šahre Kord napadnut je početkom ožujka u Mediteranu. Iran za eksploziju optužuje Izrael, tvrdeći da će tražiti službenu istragu i navodeći da je riječ o terorizmu.

veljača 2021.

Izraelski ambasador Gilad Erdan optužio je Iran za napad na nosač vozila Helios Ray u izraelskom vlasništvu blizu omanske obale krajem veljače. Eksplozija je izazvala oštećenja zbog kojih je brod morao pristati u Dubai.

10-ak napada

Američki izvori tvrde da je desetak iranskih tankera napadnuto posljednjih mjeseci u Crvenom moru ili u blizini.

ljeto 2019.

Američka vojska optužila je Iran zbog eksplozije na dva naftna tankera u Hormuškom tjesnacu. Iran se povezivalo s više napada na brodove, piše Jutarnji list.

Antonija Handabaka

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.