2 min. čitanja

ŠTO SE DOGAĐA? Morske životinje pronađene duboko u delti Neretve

ŠTO SE DOGAĐA? Morske životinje pronađene duboko u delti Neretve
Foto: Screenshot/Facebook/Institut za oceanografiju i ribarstvo

PLOČE – Neobičnu pojavu u Neretvi primjetili su znanstvenici s Instituta za oceanografiju i ribarstvo. U suradnji sa znanstvenicima s dubrovačkog sveučilišta i s kolegama iz BIH objavili su znanstveni rad prema kojem je u posljednja dva desetljeća u uzvodnom području rijeke Neretve pronađeno najmanje 8 različitih morskih životinja.

Do saznanja su došli na temelju prijava lokalnih ribara, a iako neke od pronađenih vrsta obično obitavaju u slanoj i bočatoj vodi, njihova pojava visoko uzvodno od delte upućuje na promjenu hidroloških prilika u Neretvi.

Foto: Točke na kojima su zabilježene morske životinje/Znanstveni rad/Acta Adriatica

U posljednja dva desetljeća primjećen je veliki prodor slane vode u Neretvu što je omogućilo eurihalnim organizmima (organizmi prilagođeni za život u uvjetima promjenjive slanosti mora) da prodru visoko u područje rijeke, koju krasi bogata biološka raznolikost s visokim postotkom endemskih vrsta, a koje ovakvi fenomeni mogu itekako ugroziti.

Tako je u blizini Čapljine, duboko u delti Neretve, primjećena modropjega raža (Raja miraletus), životinja za koju se ne očekuje da obitava u uvjetima vrlo niske slanosti.

Osim raže, poznavatelji ribolova iz tog područja već neko vrijeme znaju da se na području Metkovića sve češće znaju uloviti lignje i hobotnice, ali i mnoge druge vrste organizama koje tu nisu uobičajene. Znanstvenici upozoravaju da sve izraženiji dotok morske vode (što zovemo slani klin) u deltu nikako ne može imati pozitivan utjecaj na tamošnje, zaštićene slatkovodne ekosustave.

Relativno plitko područje delte stanište je i mrijestilište za mnogobrojne vrste slatkovodnih riba što deltu čini i važnim ribolovnim područjem.

Pojava morskih vrsta i mogući uzroci njihovog sve češćeg prodora u deltu opisani su u radu koji je objavljen u novom broju našeg časopisa Acta Adriatica, a cijeli rad možete pročitati OVDJE.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.