2 min. čitanja

STO DANA POD MOREM Znanstvenik u pokušaju obaranja rekorda

STO DANA POD MOREM Znanstvenik u pokušaju obaranja rekorda
Foto: Unsplash

Američki znanstvenik pokušat će oboriti rekord u dužini boravka pod morem gdje planira ostati sto dana. Provedeno vrijeme želi iskoristiti kako bi ispitao utjecaj života u uvjetima visokog tlaka na zdravlje čovjeka.

Joe Dituri, bivši ronilac američke mornarice i stručnjak za biomedicinski inženjering, od 1. ožujka živi u prostoru od 55 četvornih metara 10 metara ispod površine mora. Nema u planu izroniti punih sto dana, a uspije li u svom naumu, oborit će dosadašnji rekord.

Dituri provodi istraživanje o učincima hiperbaričnog tlaka na ljudsko tijelo. Nada se da će vrijeme provedeno ispod površine iskoristiti kako bi ispitao utjecaj boravka u visokotlačnom okruženju na zdravlje čovjeka, prenosi Science Alert.

Diturijev pothvat uvelike će se razlikovati od života na podmornici. Uronjene podmornice su zabrtvljene i održavaju tlak koji je na razini mora, što znači da nema značajne razlike u tlaku, čak ni kada je podmornica na velikim dubinama.

Unutar prostora u kojem boravi Dituri, zrak je stisnut težinom oceana te je tlak zraka povećan. Na dubini od 10 metara, tlak zraka unutar njegovog plovila otprilike je dvostruko veći od onog na koji bi bio navikao na kopnu.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Snimljena riba na dubini većoj od 8 kilometara
Novi rekord koji se odnosi na uočavanje žive ribe u velikim dubinama, za 158 metara je nadmašio stari. Naime, nedavno je snimljena vrsta puža kako pliva na 8336 metara ispod razine oceana. Znanstvenici su nedavno snimili ribu kako pliva na najvećoj dubini ikada. Radi se o vrsti puža koji je
Na današnji dan 1960. godine batiskaf Trieste spustio se na najdublji dio oceana
Prije 63 godine, 23. siječnja, postignut je svjetski rekord u dubini uranjanja. Batiskaf Trieste dosegnuo je dno Marijanske brazde gdje je putnike iznenadilo otkriće živog svijeta. Svjetski rekord u dubini uranjanja, koji i danas stoji, postignut je 23. siječnja 1960. Rekord je ostvaren ba…
TAJNE RONJENJA Dekompresija | | Morski HR
Dekompresija znači smanjivanje tlaka a roniocima je to izron. Udisanjem zraka ili smjese plinova pod morem i time povećanim tlakom, veća količina plina će se otopiti u krvi, tjelesnim tekućinama i
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.