2 min. čitanja

VIDEO Snimljena riba na dubini većoj od 8 kilometara

VIDEO Snimljena riba na dubini većoj od 8 kilometara
foto: Minderoo-UWA Deep-Sea Research Centre

Novi rekord koji se odnosi na uočavanje žive ribe u velikim dubinama, za 158 metara je nadmašio stari. Naime, nedavno je snimljena vrsta puža kako pliva na 8336 metara ispod razine oceana.

Znanstvenici su nedavno snimili ribu kako pliva na najvećoj dubini ikada. Radi se o vrsti puža koji je plivao na 8.336 metara ispod razine mora. Snimljen je autonomnim 'lenderom' ispuštenim u rov Izu-Ogasawara, južno od Japana, prenosi Radio New Zealand.

Vodeći znanstvenik smatra da bi to mogla biti najveća dubina na kojoj riba može preživjeti. Prije ovog otkrića, uočena je riba na 8.178 metara dubine u Marijanskoj brazdi. Novi rekord je veći za 158 metara.

Dugo se smatralo da zbog ogromnog tlaka ribe ne mogu preživjeti na dubinama od 8.200 do 8.400 metara.

Voditelj japansko-australske znanstvene ekspedicije, profesor Alan Jamieson, pojasnio je da su uz snimke znanstvenici uspjeli i fizički uloviti dva primjerka na dubini od 8.022 metra u Japanskom rovu te su postavili još jedan rekord - onaj za ulov u dosad najdubljim morskim vodama.

Dvomjesečnu ekspediciju su uz znanstvenike Sveučilišta Zapadne Australije (UWA) vodili i stručnjaci s Tokijskog sveučilišta za znanost o moru.

Kažu kako se još sa sigurnošću ne može utvrditi koliko su ribe velike, no dosad je evidentirano da ta vrsta može dosegnuti dužinu od oko 11 centimetara.

Na snimci dobivenoj daljinski upravljanom kamerom vidi se da je riba mliječno bijele boje, njezine su peraje poluprozirne, a tijelo kao da je prekriveno mekanom želatinoznom masom.

Jamieson navodi da su japanski oceanski rovovi nevjerojatna mjesta za istraživanje jer su vrlo bogati životom, čak i na samome dnu.

Voditelj japanskog tima znanstvenika, dr. Kitazato Hiroshi, rekao je da je nevjerojatno iskustvo otkriti ribu na dubini većoj od 8.000 metara ispod površine oceana.

Dodao je da stručnjaci sada raspolažu podacima koji će im pomoći da istraže na koji se način ribe mogu fiziološki prilagoditi takvom ekstremnom okruženju.

Snimanja se vrše u oceanskim rovovima blizu Japana u sklopu desetogodišnjeg istraživanja najdubljih ribljih populacija na svijetu.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Na današnji dan 1960. godine batiskaf Trieste spustio se na najdublji dio oceana
Prije 63 godine, 23. siječnja, postignut je svjetski rekord u dubini uranjanja. Batiskaf Trieste dosegnuo je dno Marijanske brazde gdje je putnike iznenadilo otkriće živog svijeta. Svjetski rekord u dubini uranjanja, koji i danas stoji, postignut je 23. siječnja 1960. Rekord je ostvaren ba…

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.