1 min. čitanja

STIŽU PROMJENE Od idućeg ljeta javnobilježničke poslove moći ćemo obaviti na daljinu

STIŽU PROMJENE Od idućeg ljeta javnobilježničke poslove moći ćemo obaviti na daljinu
Photo: Piyabay / Wikimedia / Morski.hr

Svi javnobilježnički uredi u Hrvatskoj od idućeg ljeta moći će provoditi službene radnje bez fizičke prisutnosti stranaka u javnobilježničkim uredima. To znači da će se s javnim bilježnicima moći komunicirati na daljinu, odnosno online putem bez potrebnog dolaska do njihovog ureda.

Novost je to koju je najavila Hrvatska javnobilježnička komora, a službene radnje provodit će se uz najviše mjere pravne i računalne sigurnosti, na način kako to rade u Njemačkoj, piše Poslovni dnevnik.

Novim sustavom rada javni bilježnici će moći na daljinu utvrditi identitet stranke te njezinu pravu i ozbiljnu volju u pogledu namjeravanog pravnog posla. Istim putem javni bilježnik će i savjetovati stranke u pogledu posljedica onog što žele poduzeti te im razjasniti koje mogućnosti razni zakoni predviđaju kao moguće rješenje baš za njihovu pravnu situaciju.

Na daljinu će biti moguće rezervirati termin sastanka s javnim bilježnikom, te provesti i pripremne sastanke i radnje, kako bi dokument koji će temeljem toga postupka nastati, bio zakonit i sukladan zahtjevu i potrebama stranaka.

Rad javnih bilježnika na daljinu bit će realiziran kroz posebnu aplikaciju povezanu sa sustavom eNotar u kojem rade svi javni bilježnici od 2018. godine. Stranke će se nalaziti s javnim bilježnikom u takozvanoj „sigurnoj virtualnoj sobi“, bez rizika gubitka privatnosti i podataka, uz videokomunikaciju svih uključenih strana.

Elektronička isprava koja nastane takvim radom javnih bilježnika, biti će od strane javnih bilježnika upućena prema potrebama konkretnog posla: od zemljišne knjige ili sudskog registra i Porezne uprave pa do drugih javnih evidencija. Građani će na ovaj način biti oslobođeni obilaženja raznih šaltera.

Uskoro se očekuje i povezivanje sa javnobilježničkim sustavima u drugim članicama EU, te će se kroz sustav EUdoc među bilježnicima moći razmjenjivati dokumenti.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.