3 min. čitanja

Stipe Čogelja za Morski HR: “Broj prijava za devastacije pomorskog dobra porastao 22 puta, drski pojedinci koriste rupe u zakonu!”

Stipe Čogelja za Morski HR: “Broj prijava za devastacije pomorskog dobra porastao 22 puta, drski pojedinci koriste rupe u zakonu!”
Foto: Pomorsko je dobro

Borba s divljom gradnjom i devastacijom okoliša, a posebno na području pomorskog dobra poprima empirijske razmjere, koji se po količini uništenja mogu mjeriti i s ratnim stanjem. Zabrinulo je to i sam vrh vlasti koji je kroz Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture pripremio novi zakon o inspekciji i valorizaciji pomorskog dobra. S ovim problemima kontinuirano se susreće i pročelnik upravnog odjela za pomorstvo i turizam Splitsko-dalmatinske županije Stipe Čogelja, koji za Morski HR otkriva što se do sad radilo po ovom pitanju, ali i koje nas promjene očekuju u skoroj budućnosti.

Kao najveće probleme Stipe Čogelja ističe kaos i rupe u zakonu, koje drski pojedinci itekako zloupotrebljavaju:

– Svakako bi spomenuo antinomiju, odnosno sukob zakona, vezano za problematiku pomorskog dobra te kao najvažnije izostanak pravne sigurnosti u sudskim postupcima. Veliki broj nadležnih inspekcijskih tijela i različito postupanje sudova dovelo je do pravnih i sličnih praznina koje su omugućile krajnje drsko ponašanje pojedinaca, a što najviše žalosti, onih od najvećeg društvenog ugleda.

Unatoč projektu Pomorsko je dobro i aplikaciji za prijavu devastacija, ponekad se čini da stvari izmiču kontroli. Iz Vaše perspektive sad, čini li se da je to bila borba s vjetrenjačama ili je ipak bilo uspjeha?

– Niti jedna borba nije uzaludna, a posebno ako se ona može mjeriti. Iako u neki trenucima ispada da se borite protiv vjetrenjača, u drugim vas matematika, koja je egzaktna znanost, vrati u stvarnost. Bitna je činjenica da se broj prijava, a time i rješenih slučajeva, povećala za preko 22 puta, imali smo svega 40 prijava do aplikacije, sada je prijavljeno 891 devastacija uz pomoć građana, a sredstva uprihođena na pomorskom dobru od 2017. do danas porasla su za 100%. Točnije, radi se o dodatnih 20 milijuna kuna godišnje za investicije na pomorskom dobru.

Kao konkretno rješenje, Splitsko-dalmatinska županija je inicirala pokretanje donošenja Zakona o inspekciji na pomorskom dobru, o čemu, ako se ne varam, kreću razgovori u suradnji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture. Možete li nam otkriti, što bi taj Zakon donio novog, odnosno, što bi se drastično promijenilo?

– Stručni i vrijedni zaposlenici Ministarstva mora pripremili su zakon o inspekciji i valorizaciji pomorskog dobra, a na koji smo i mi dali svoje mišljenje, kojim se daje ovlast jedinicama lokalne samouprave i Županiji. Zašto je to bitno? Iz jednostavnog razloga što je lokalnim službenicima jednostavnije i važnije organizirati rad vikendom kada se većina devastacija zapravo i događa.

Foto: Pomorsko je dobro

Splitsko-dalmatinska županija također ima plan upravljanja morskim okolišem i obalnim područjem za sljedećih 50 ili čak sto godina. Što uključuje taj dokument?

– Radi se o vrlo bitnom dokument koji je upravo na javnom savjetovanju. Pozivamo sve da se priključe sa svojim komentarima i prijedlozima. Posebno u dijelu klimatskih promjena koje će našoj djeci biti svakodnevnica. Novom financijskom perspektivom predviđena su znatna sredstva za prilagodbu klimatskim promjenama. Kaštela, Podstrana i Trogir su već počeli s pripremom projekata, pozivam i sve druge jedinice lokalne samouprave na izradu konkretnih projekata. Pregledavajući programe svih kandidata samo sam u programu Vice Mihanovića pronašao isto. Županija ulaže upravo u projektnu i prostorno plansku dokumentaciju za tu svrhu – kaže Čogelja i zaključuje:

– Već od 2008. Splitsko-dalmatinska županija  ulaže u strategije i projekte energetske neovisnosti otoka. Upravo će inovacije zelene industrije, plavi rast, IT industrija (ict županija) i centri izvrsnosti te centri kompetencija biti u fokusu budućih županijskih politika. Osnivanjem energetske i it agencije omogućiti će se ciljani razvoj i otvaranje radnih mjesta u, možemo reći, industriji 21. stoljeća.

Jurica Gašpar

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.