2 min. čitanja

Sterilizacija mačaka u Istri po akcijskim cijenama i u 2023. godini

Sterilizacija mačaka u Istri po akcijskim cijenama i u 2023. godini
Foto: Pixabay/Ilustracija

Udruga “Mijau” iz Rijeke u dogovoru s veterinarskim ambulantama već tradicionalno organizira akciju sterilizacije mačaka.

Akcija kreće od 2. siječnja 2023. i traje do kraja veljače, a neki veterinari će akciju možda, po svom nahođenju, ovisno o zainteresiranosti građana, produžiti i u ožujku. Zato je bitno da svi zainteresirani za svoje ljubimce rezerviraju termin na vrijeme.

Zbog velike zainteresiranosti građana prošle godine preporuka je da se ne čeka, već odmah osigura termin. Svi građani Istre imaju priliku sterilizirati jednu ili više mačaka s velikim popustom, u 9 veterinarskih ambulanti diljem Istre. Cijena zahvata je od 27,21 do 33,18 eura (205,00 do 250,00 kuna) za mužjake, te 27,21 do 39,82 eura (205,00 do 300,00 kuna) za ženke, ovisno o veterinarskoj ambulanti i spolu mačke.

Veterinarske ambulante koje sudjeluju u akciji možete pronaći OVDJE.

Udruga „Mijau“ organizira akciju kastracije mačaka, te moli sve građane Istre da se odazovu i steriliziraju/kastriraju svoje kućne ljubimce, pa i one mace koje hrane ispred svojih kuća, a koje unatoč tome ne smatraju svojima.

Cilj akcije je da se pomogne građanima, te tako kontrolira populacija pogotovo slobodnoživućih mačaka, te kontrolira razmnožavanje neželjenih mačića.

U Hrvatskoj ne postoje azili za mačke i njihovo zbrinjavanje predstavlja veliki problem

Po Zakonu o zaštiti životinja eutanazija zdravih životinja zakonom je zabranjena i svi oni koji su svjesno dozvolili okote svojih ljubimaca, dužni su zbrinuti legla svojih životinja ili ih sterilizirati/kastrirati.

Osnovni cilj je kažu u Udruzi, djelovati preventivno s projektom “Uhvati, steriliziraj i vrati” koji se u Rijeci provodi već 19 godina po uzoru na projekte iz cijeloga svijeta. Iz Udruge “Mijau” mole građane Istre da pomognu ljubimcima na pravi način sterilizacijom, čime se može osigurati normalan, bolji i zdraviji suživot čovjeka i životinje.

Udruga moli sve lokalne uprave u Istri ukoliko imaju staništa mačaka i građane koji ih hrane da također sufinanciraju sterilizacije mačaka, a iste građane iskoriste kao volontere. Isto tako, mole se svi građani da stanište slobodnoživućih mačaka prijave lokalnoj upravi koja je po Zakonu dužna izdvojiti sredstva za sterilizaciju istih mačaka.

Istra je turistička destinacija, a u Udruzi kažu najbolje znaju koliko su zapadni Europljani osjetljivi na bolesne i stradale životinje po upućenim pozivima prema njima za vrijeme turističke sezone. Mnogi od njih ogorčeni su na naše ponašanje i nebrigu prema životinjama!

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.