4 min. čitanja

Stavio lokot na javnu površinu, dio mještana bjesni, iz grada poručuju – sve je po zakonu

Stavio lokot na javnu površinu, dio mještana bjesni, iz grada poručuju – sve je po zakonu
Foto: Čitatelj

KRK – U više navrata pisali smo o uzurpaciji pomorskog dobra od strane pojedinaca, koji su osjetili “potrebu” da monopoliziraju obalu i more. Nažalost, jadranska obala je prepuna takvih priča, koje nam sve češće stižu na adresu redakcije. Neugodno smo se iznenadili kada nam je neki dan stigao mail u kojem se spominje “okupacija pomorskog dobra” u gradu Krku, inače jednom od najpoželjnijih mjesta za život u Hrvatskoj. Odlučili smo stoga podrobnije ispitati o čemu je riječ.

Lokacija koja je predmet spora između dijela javnosti i grada je poznati krčki hotspot – Stepenice Šotobaterija, koji se nalazi u starogradskoj jezgri. Popularno je to okupljalište lokalaca i turista, prema opisu mještana nešto poput splitske Matejuške, samo što za razliku od Matejuške, ovdje ne možete donijeti svoje piće, već možete kupiti isto od koncesionara koji upravlja navedenom lokacijom. Danju je to, po opisu mještana, šetnica dok je u ljetnim mjesecima u vremenu od 18 do 2 sata iza ponoći svojevrsni lounge bar u kojem dođete uživati u morskom okruženju uz piće i dobro društvo. Tako je barem bilo posljednjih 13 godina.

Foto: Grad Krk

Problem je, kažu nam, nastao nedavno kada je na dotičnu lokaciju stigao novi koncesionar koji je zaključao vrata koja vode do dijela šetnice, a koja je do tada bila otvorena za javnost. Kažu da su prije dva mjeseca skupa s turističkim operatorima pisali čak i peticiju gradskoj upravi da se dotičnoj lokaciji vrati javna namjena, no iz grada im nisu odgovorili na zahtjev. Pa smo upite poslali mi.

Iz gradske uprave nam je rečeno kako je riječ o izvanlučkom području koji se nalazi na pojasu između luke Krk i Punta de Galletta, u starogradskoj jezgri grada Krka, te da ono nije dio šetnice. Radi se, kažu nam, o prolazu između Frankopanskog kaštela i bedema „parka Kamplin“ i na toj lokaciji nije utvrđena granica pomorskog dobra. Tvrde da je godinama taj gradski kutak na stijenama bio zapušten, a mnogi su ga koristili kao javni toalet iza zidina.

Na inicijativu zainteresiranih građana za predmetni prostor se već godinama raspisuje javni natječaj za zakup javne površine za kulturna događanja ili lounge bar. Iz grada poručuju da su se vrata koja vode prema lokaciji Šotobaterije zaključavala i prethodnih godina kako bi se održavala higijena i red prostora, a u slučaju kolektivnih obilazaka i turističkih tura moglo se, kažu, kao i sada kontaktirati zakupnika javne površine.

Foto: Grad Krk

Natječaj za davanje u zakup javnih površina Grad Krk raspisao je 16. veljače ove godine. Ponuđeno je više lokacija, među kojima i Stepenice-Šotobaterija. U pozivu stoji da se površina od 5 četvornih metara daje u zakup zainteresiranim pojedincima za održavanje kulturnih događanja, prodaju sokova, pive u limenkama i vina u zatvorenim bočicama, a početna zakupnina je 5.000,00 kn.

Ove godine temeljem raspisanog javnog natječaja za zakup javnih površina u gradu Krku, za lokaciju „Stepenice – Šoto baterija“ površine 5 m2 za koju je određeno obavljanje djelatnosti održavanje kulturnih događanja, lounge bar, najpovoljnijom ponudom utvrđena je ponuda D.M. iz Krka. Potpisan je Ugovor o zakupu javne površine u kome se obvezuje zakupnika prostor držati čistim i urednim, što je nemoguće bez držanja prostora pod nadzorom. Pristup prostoru omogućen je svima tijekom radnog vremena ( 16,00 -23,00 sata) i nema zabrane ulaska unatoč nekonzumaciji pića, te ga mogu razgledati svi zainteresirani posjetitelji i građani našeg presjajnog grada Krka – stoji u službenom odgovoru Grada Krka.

Foto: Grad Krk

Što se tiče peticije koju su mještani poslali gradskoj upravi, a u kojoj traže da se javnosti omogući cjelodnevni pristup navedenoj lokaciji, iz grada nam poručuju kako oni tu peticiju, niti bilo koji drugi dopis od građana i turističkih operatora, nisu dobili te da se davanjem navedene lokacije u zakup ona održava urednom i atraktivnom.

Jesu li sumnjičavi mještani ili gradska uprava u pravu, pokazat će vrijeme. Gorka je činjenica da je na našoj obali sve manje javno dostupnih mjesta uz more, a sve više zakupaca koji nerijetko dobivenu koncesiju, čijih se uvjeta moraju pridržavati, itekako zlorabe. Ne znamo je li takva situacija i u slučaju Grada Krka, no nadamo se da će se cijela priča razriješiti na dobrobit obiju strana. A ponajviše zajednice.

Kristina Bokanić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.