2 min. čitanja

Startao projekt “Zajedno protiv morskog otpada – za zdravu hranu naše hrane”

Startao projekt “Zajedno protiv morskog otpada – za zdravu hranu naše hrane”
Foto: Društvo istraživača mora 20000 milja/Facebook

RAŽANAC – Sutra u u 19:00 u prostorijama Knjižnice Jurja Barakovića u Ražancu održat će se početna konferencija projekta “Zajedno protiv morskog otpada – za zdravu hranu naše hrane” (zaMORE), koji promovira očuvanje prirodne osnove područja LAGUR-a Tri mora kao preduvjeta za daljnji razvoj ribarstva i akvakulture.

Cilj projekta je promocija znanosti i volonterizma kao važnih segmenata društva za izgradnju skladnog odnos s prirodom, a projekt pridaje posebnu pažnju edukaciji o opasnostima koje predstavlja otpad, posebice mikroplastika u moru, na specifično ribarstveno područje LAGUR-a Tri mora – jer upravo mikroplastika ulazeći na “skrivena vrata” postaje “hrana naše hrane”. Projekt “zaMORE” je dio dugogodišnje inicijative društva “Zajedno protiv morskog otpada”.

Foto: Uzorak mora/Društvo istraživača mora 20000 milja/Facebook

Jedna od aktivnosti uključenih u projekt je i uzorkovanje planktona na području Tri mora, koji su uzeti u periodu od 24. do 27. lipnja ove godine te su poslani na daljnju analizu.

Projekt je prijavljen na FLAG natječaj za dodjelu potpore projektima u okviru Mjere 2.1. Potpora vrednovanju, zaštiti i promociji prirodne resursne osnove rijeka, mora i priobalja te sadrži prioritete i ciljeve Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020.

Foto: Društvo istraživača mora 20000 milja/Facebook

Ukupna vrijednost projekta iznosi 185.989,15 kuna, a sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo (EFPR) u iznosu od 158.098,78 kuna, odnosno 85% bespovratnih sredstava, dok je 15% sufinancirano iz državnog proračuna RH u iznosu od 27.898,37 kuna.

Projekt provodi udruga Društvo istraživača mora 20000 milja, u javno – civilnom partnerstvu s Turističkom zajednicom Općine Ražanac.

K.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Znanstvenici: Mikroplastika je ušla u naša tijela, posljedice su neizvjesne
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.