2 min. čitanja

Stari maslinici i suhozidi na otoku Ižu uklanjaju se radi gradnje solarne elektrane

Stari maslinici i suhozidi na otoku Ižu uklanjaju se radi gradnje solarne elektrane
Foto: Unsplash / Ilustracija

IŽ - Trenutno se na tom području nalazi oko 6 i pol tisuća četvornih metara starih maslinika, ali i brojni suhozidi. Procjenjuje se da će se ukloniti oko 750 metara suhozida, no veliki dio njih je izrazito oštećen.

Uskoro će na vrhu hrpta otoka Iža biti izgrađena solarna elektrana Veli Iž snage 4990 MW. Gradit će ju Hrvatska elektroprivreda na zemljištu Grada Zadra, petstotinjak metara od prvih kuća i oko 1000 metara od naselja Veli Iž.

Lokacija zahvata je izvan zaštićenih područja i ekološke mreže. Vegetacija je većinom makija, sa suhozidima koji su uglavnom uništeni i napušteni te nisu kontinuirani.

Izravan i dugotrajan utjecaj očekuje se u uklanjanju suhozidnih konstrukcija koje okružuju maslinike u sjevernom području zahvata te u središnjem, jugozapadnom području.

Procjenjuje se da će se radi izgradnje ukloniti oko 750 metara suhozida, dok je oko 500 metara suhozida izrazito oštećeno ili se nalazi na neprohodnom području pa se stanje nije moglo točno snimiti.

Utjecaji se mogu ublažiti korištenjem suhozida koji će se demontirati za sanaciju suhozida uz neposrednu granicu zahvata, čime se štite postojeći maslinici, te dogovorom s lokalnim vlasnicima zemljišta o lokacijama za premještanje suhozidnih konstrukcija.

Pašnjaci koji su se prije intenzivno koristili su napušteni, a jedino što se još aktivno koristi su maslinici. Na zahvaćenom području trenutno se nalazi oko 6.445 m2 starih maslinika koji će tijekom izgradnje biti uklonjeni.

Površina katastarske čestice na kojoj je planiran zahvat je 268.182 m2, od čega je za postavljanje fotonaponskih panela predviđena površina od cca 113.006 m2. Planirana godišnja proizvodnja električne energije je oko 8562 MWh, prenosi 057info.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

FOTO Ovo je škola u Malom Ižu za koju Grad Zadar traži 128,5 tisuća eura - Otočani: “U ovakvom stanju je opasna za ljude i imovinu!”
IŽ/ZADAR - Mnogi su se pitali zašto Grad Zadar traži upola manje novca za staru školu na otoku Ižu, u naselju Mali Iž? A odgovor na pitanje zašto nitko ne želi kupiti nekretninu na ovoj atraktivnoj lokaciji, dali su nam sami otočani. Otočani više puta upozoravali grad na opasnost
Prva solarna elektrana u Šibensko-kninskoj županiji
ŠIBENIK - Prvi će solarni megavati pod Prominom prostrujiti već ovoga ljeta, no u Šibensko-kninskoj županiji zahtjeva za nova polja trostruko je više od raspoloživih lokacija. Hrvatska je idealna zemlja za pretvaranje energije Sunca u električnu, no taj je potencijal dosad gotovo neiskorišten. Veli…

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.