3 min. čitanja

Stari Grad na Hvaru dobio nova električna vozila za čišćenje: "Ovakvi strojevi već održavaju ulice Amsterdama, Barcelone i Manchestera"

Stari Grad na Hvaru dobio nova električna vozila za čišćenje: "Ovakvi strojevi već održavaju ulice Amsterdama, Barcelone i Manchestera"
Foto: Promo

STARI GRAD - S Hvara nam stiže doista jedna lijepa i pozitivna priča. Tvrtka Komunalno Stari Grad d.o.o. nabavila je vozila na električni pogon, koja su dovoljno uska, da će moći ulaziti u uske starogradske ulice, dovoljno efikasna da će smanjiti opterećenje na proračun, te dovoljno ekološka, da će uvelike pomoći smanjenju emisije CO2 plinova.

Čistilica u potpunosti hrvatski proizvod

Nakon Javnog poziva za sufinanciranje nabave komunalnih vozila i plovila na alternativna goriva od 13. prosinca 2021. godine na koji je Komunalno Stari Grad d.o.o. apliciralo, 25. svibnja 2023. godine obavljena je isporuka električne kompaktne vakuumske čistilice LYNX Charge tvrtke RASCO d.o.o.

Ukupna vrijednost vozila iznosi 196.000,00 € bez PDV-a, a 60% iznosa sufinancirao je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ostatak iznosa od 40% bit će financiran putem sredstava kapitalne pomoći Grada Staroga Grada te vlastitim sredstvima tvrtke Komunalno Stari Grad d.o.o. Navedeno vozilo hrvatski je proizvod a u RH su isporučena svega tri komada dok isti takvi strojevi već duže vrijeme održavaju ulice Amsterdama, Barcelone i Manchestera.

Temeljem istog Javnog poziva  20. srpnja obavljena je isporuka i drugog električnog vozila mini kamiona N1 kategorije marke Goupil G4 vrijednosti 40.000,00 € bez PDV-a. Navedeno vozilo također će biti sufinancirano od strane Fonda u iznosu od 60%.

Električna vozila za prikupljanje otpada doprinijet će modernizaciji voznog parka ali i poboljšati kvalitetu prikupljanja otpada i javne usluge. Uz nebrojene prednosti električnih vozila svakako valja istaknuti manju potrošnju, manji emisijski faktor, višestruko manje troškove održavanja te niže cijene energenata.

Prikupljanje "od vrata do vrata"

- U 2022. godini u potpunosti smo se prilagodili prikupljanju otpada po sistemu „od vrata do vrata“ sukladno zakonskoj regulativi. Tako su korisnicima dodijeljeni spremnici za prikupljanje ukupno četiri vrste otpada na kućnom pragu odnosno magnetske kartice za otvaranje otpadomjera stanovnicima u staroj gradskoj jezgri.

Početkom 2019. godine odlukom Ministarstva zaštite okoliša i energetike deponij Dolci u Starom Gradu je zatvoren te nam je dodijeljeno deponiranje miješanog komunalnog otpada na deponij Stanišće u gradu Hvaru što je dodatno opteretilo naše operativno i financijsko poslovanje pogotovo tijekom ljetnih mjeseci, stoga je od 01.siječnja 2023. godine u primjeni i novi cjenik javne usluge koji se sastoji od fiksnog i varijabilnog dijela računa odnosno korisnik plaća onoliko koliko otpada preda.

Ovakav način prikupljanja otpada rezultirao je smanjenjem udjela miješanog komunalnog otpada te povećanjem količina reciklabilnog otpada prvenstveno plastike i papira. U tu svrhu u prosincu prošle godine obavljena je nabavka poluautomatske horizontalne balirke kojom se bitno smanjuje volumen reciklabilnog otpada a posljedično i cijena transporta na oporabu do kopna.

U 2021. godini ukupno je prekupljeno 108 tona reciklabilnog otpada dok je u 2022. godini ta brojka narasla na 205 tona reciklabilnog otpada.

S obzirom na novi način prikupljanja otpada u budućnosti je neophodna izgradnja modernog reciklažnog dvorišta na području Grada kako bi se korisnicima olakšalo odlaganje i ostalih frakcija otpada - napominju u tvrtki Komunalno Stari Grad d.o.o.

Kako izgledaju ovi simpatični i moderni strojevi, pogledajte na fotografijama.

Sponzorirani sadržaj

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.