3 min. čitanja

Stare didove konope iz konobe pretvorila u Hrvatski otočni proizvod

IŽ – Umjesto proizvoda od artičoka, koje sa suprugom Božom uzgaja u uvali Soline na otoku Ižu, Maja Sučić je došla na ideju da za oznaku Hrvatski otočni proizvod (HOP) prijavi svoje unikatne suvenire ispletene od konopa.

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije donijelo je Odluku o dodjeli prava uporabe oznake “Hrvatski otočni proizvod“ za 2018. godinu, piše Agroklub. Ove godine, oznaku za  tradicijske i inovativne proizvode dobilo je 57 otočnih proizvođača za 89 proizvoda i proizvodnih linija.  Među dobitnicima je i OPG  Maja Sučić iz Iža, ali ne za proizvode od artičoka po kojima je ovo otočko gospodarstvo postalo poznato nego za suvenire od konopa.

Photo: Facebook/Maja Sučić

Plesti konope naučila od dida

Izazov su joj suveniri od konopa za koji je dobila oznaku HOP. Kako je došla na ideju i o kakvim suvenirima se radi?

– Imala sam dva dida Vjeku i Branka, pomorca i ribara i od malih nogu sam gledala kako krpaju mriže i pletu damižane – započinje Maja. Igla za pletenje imala je posebno mjesto u konobi i nije se smjela staviti nigdje drugdje. To joj se još kao djetetu uvuklo pod kožu pa je prije četiri, pet godina nagovorila dida da je nauči plesti damižanu. Šteta bi bila da se tako nešto zaboravi, kaže Maja, pa je poslije didove poduke u svojim odraslim godinama na internetu našla, kako kaže, neke zanimljive knjige i otkrila dekorativne čvorove koji su je oduševili.

– Od tada stalno nešto pletem, u početku je to bilo dosta neuspješno jer puno lakše izgleda dok ne uzmeš konop u ruke i trebaš početi. Znala sam nešto početi jedan dan, pa bih odustala i nastavila sljedeći dan, pa tako u par navrata – govori Maja. S vremenom je postala sve vještija iako, dodaje, ima još puno toga što bi htjela naučiti.

– Tko nema volje i stpljenja neka ovo niti ne pokušava – veli Maja i pojašnjava da kada se neki čvor nauči onda je taj početni dio najbrži, zatim slijedi uplitanje konopa, pa zatezanje da predmet koji se plete bude čvrsti i nekad na kraju još učvršćivanje iglom i koncem. Puno ovisi o vrsti i promjeru konopa, ali to su stvari koje se uče kroz praksu.

Photo: Facebook/Maja Sučić

– Sav konop koji sam našla u konobi sam oprala u mašini za rublje, a neki predmeti pleteni od konopa stariji su od mene – kaže Maja.

Kad već, iz spomenutih razloga, nije uspjela preraditi i prijaviti proizvode od artičoka, proučavajući proceduru za dobivanje oznake Hrvatski otočni proizvod sinula joj je ideja da, umjesto artičoka, prijavi suvenire od konopa, budući da su to ručno pleteni predmeti, koji su unikati. Maja ih ima već popriličan broj, a neke od njih, među kojima su manji podmetači za čaše i veći kao ukras za stol, zatim košarice s ručkom i bez ručke za vaze s cvijećem i sviječnjacima, ukrasni tepih za jahte, poslala je na Javni poziv za oznaku HOP koje je raspisalo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU.

Odluku o dodjeli donijela je stručna komisija nakon čega Ministar donosi konačnu odluku na prijedlog Savjeta projekta. Sve te instance prošli su i Majini suveniri od konopa. Dobila je odluku od dodjeli. “Sada čekam da mi pošalju rješenje i logo, a do tada moram u kupnju konopa jer već imam narudžbe”, poručuje Maja Sučić čiji je OPG jedan od ukupno 57 onih koji su ove godine zaslužili oznaku Hrvatski otočni proizvod.

Agroklub

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.