1 min. čitanja

STAR WARS Britanci će od 2027. na ratne brodove postavljati - lasere!

STAR WARS Britanci će od 2027. na ratne brodove postavljati - lasere!
Foto: Screenshot/X

Laseri će služiti obaranju dronova, a stižu čak pet godina ranije nego što se to očekivalo!

Ministarstvo je objavilo da će laseri moći pucati na bilo koju metu na nebu po cijeni od oko 10 funti (11.7 eura) po pucnju te da će imati toliku preciznost da mogu pogoditi kovanicu s udaljenosti od jednog kilometra.

Laseri DragonFire imaju i još jednu veliku prednost. Dakle, prilično su jeftini! Dronovi mogu uništiti oružane sustave visoke tehnologije, a trenutno ih je jako skupo obarati. Primjerice, rakete Sea Viper koje Britanci trenutno koriste kako bi obarali dronove hutista na Crvenom moru koštaju milijun funti po komadu.

Kad se usporedi tih milijun funti za jedan pucanj Sea Vipera i 10 funti za jedan laserski pucanj DragonFire-a, jasno je što je dugotrajna i jeftinija alternativa za obranu od dronova.

- U svijetu koji je sve opasniji mijenjaju se i naši pristupi nabavi, moramo biti brži, okretniji i djelovati globalnije. Dragonfire predstavlja najbolje od suvremene britanske vojne tehnologije i nećemo odgađati da ga predamo u ruke našim snagama kako bi se uspješnije suprotstavili prijetnjama s kojima se suočavamo - rekao je britanski ministar obrane Grant Shapps.

Osim toga, iz izvješća vlade Ujedinjenog kraljevstva vidljivo je i kako Britanci osim razvoja najnovijih tehnologija planiraju i određene reforme kojima će identificirati mogućnosti izvoza naoružanja čime se nadaju potaknuti domaću ekonomiju. Na ratu se ipak uvijek najbolje zarađivalo.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.