2 min. čitanja

Stanovnici Unija odustali od referenduma o pripajanju Istri

Stanovnici Unija odustali od referenduma o pripajanju Istri
Foto: Boris Kačan

UNIJE - Stanovnici otoka Unije odustali su od ideje da se, zbog loše prometne povezanosti, odcijepe od Primorsko-goranske županije i pripoje Istarskoj.

Radi se o malom otoku kod Lošinja koji je posljednjih dana privukao pažnju javnosti i zbog divljih koza koje zadaju brojne muke lokalnom stanovništvu.

Nakon sastanka sa županom i gradonačelnicom Malog Lošinja, odustalo se od inicijative za raspisivanje referenduma o odcjepljenju. Stanovnici  smatraju da su potakli promjene te ističu da žele ostati u županiji u kojoj su rođeni.

Jedan dio, od njih četrdesetak, nije ni želio otići iz matične županije. Otočanin Josip Rerečić ističe da se samo zalažu za bolju brodsku liniju i bolju povezanost s liječnikom, prenosi Telegram.

Kao jedan od glavnih problema stanovnici su isticali lošu povezanost u slučajevima hitnih intervencija, budući da tamošnji aerodrom nije u funkciji već desetak godina. Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina umirio ih je tvrdnjom da "aerodom ide svojim tijekom".

Postoji i nerješeno pitanje divljih koza od kojih su neke zaražene Q groznicom. Osim što im uništavaju masline i druge nasade, problem je i zbrinjavanje lešina zaraženih koza. Iz Grada Malog Lošinja i Županije sada tvrde da će pomoći.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Unijama haraju divlje koze zaražene Q groznicom - Mogu biti opasne i za ljude
Divlje koze, i to prema procjenama njih oko 400 do 500, već duže vrijeme uzrokuju brojne probleme stanovnicima Unija, ponajprije uništavanjem maslina i drugih nasada, kao i okućnica u samom naselju. Koze su dovedene na otok krajem 70-ih i početkom 80-ih godina s ciljem da pobrste makiju i raščiste…
Ako se odcijepi, objeručke će ga prihvatiti - IDS: “Unije su istarski otok!”
Predsjednik IDS-a Dalibor Paus komentirao je danas najavu predsjednika mjesnog odbora otoka Unije, najudaljenijeg otoka Primorsko-goranske županije, o raspisivanju referenduma za odvajanje od te županije i pripajanje Istarskoj županiji. – Stanovnici Unija imaju našu podršku da budu dio Istarske žup…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.