2 min. čitanja

Stanovnica otoka Šipana: "Zašto transport bolesnika s otoka traje 2 sata?"

Stanovnica otoka Šipana: "Zašto transport bolesnika s otoka traje 2 sata?"
Foto: DNŽ

ŠIPAN/DUBROVNIK - Zbrinjavanje životno ugrožene osobe i transport sa Šipana do dubrovačke bolnice trajao je ukupno oko 2 sata. Gdje je brza brodica kupljena za otoke, gdje su nam doktori? – pita se stanovnica Šipana čijoj je tetki noću s utorka na srijedu oko 2 sata pozlilo i koja je trebala hitni medicinski transport s otoka do Opće bolnice Dubrovnik, piše DUlist.  

- Pozvali smo u 2:58 112 u nadi da će se poslati brod za transport bolesnika u rekordnom roku jer živimo na otoku Šipanu gdje trenutno nema doktora zbog korištenja godišnjeg odmora, a dežurna ambulanta je Lopud. Čekali smo sat i pol vremena dok je brod iz Dubrovnika došao, sat i pol dok traje borba za život. Sanitetsko vozilo je došlo bez liječnika koji je dežuran da bi je prebacili do Suđurđa gdje je brod Danče čekao – ističe ova Šipanka te upućuje zahvale doktorici Hitne službe koja je u sat vremena, dok se čekalo intervenciju, bila na liniji i pokušavala pomoći.

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije Luka Lulić naglašava kako je poziv prema Hitnoj medicinskoj službi stigao u 3 sata i jednu minutu.

- Odmah smo koordinirali Lučku kapetaniju, koja je obavijestila naš tim kad će brod biti spreman te se prema Šipanu isplovilo u 3:31. Vožnja traje nekih pola sata. To kod ljudi izazove revolt jer se već radi o jednom satu, pa dok se tamo ukrca pacijent, istina, došli su brzo s druge strane otoka, ali dok se ukrca i preveze do grada, u bolnicu je ušla u 5 sati. Nažalost to je realnost i bez helikoptera ne možete brže. Vezani smo brzinom broda i njihovom reakcijom. Kad govorimo o otocima, ovisite o plovilu koje ima ograničenje u brzini pa to nažalost potraje – ističe Lulić koji smatra kako se ne bi puno brže odradila intervencija ni da se išlo brzom brodicom.

- Otoke jedino helikopter može brzo povezati – dodao je.

Kad je pak riječ o brzoj brodici namijenjenoj upravo medicinskom prijevozu hitnih pacijenata, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu DNŽ naglašava kako odluku o tome kojim će se brodom isploviti donosi Lučka kapetanija.

- Tu se uvijek ide na najbržu opciju. Dančama se išlo vjerojatno jer ima dežurnu posadu koja odmah reagira. Mi činimo što možemo i dođemo čim prije je moguće – dodao je.

Potvrdio je kako je šipanski liječnik na godišnjem odmoru na kojega kao zaposlenik Doma zdravlja ima pravo. Za Elafite je u pripravnosti liječnik s Lopuda te se zato njega nije išlo angažirati budući da bi to samo dodatno produžilo vrijeme reakcije. Naglasio je kako se došlo najbrže moguće.

Kolege iz DUlista kontaktirali su lučkog kapetana Mata Kekeza za komentar. Uputio ih je na Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Odgovor ćemo objaviti čim stigne.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.