1 min. čitanja

SRUŠEN REKORD Izmjerena najviša temperatura na Zemlji

SRUŠEN REKORD Izmjerena najviša temperatura na Zemlji
Foto: Twitter

Nekad su se temperature iznad 45 stupnjeva smatrale anomalijom. Posljednjih desetljeća one su sve češća pojava, a nerijetko na Zemlji budu izmjerene temperature veće od 50 stupnjeva. To se dogodilo prošli petak na teritoriju američke savezne države Kalifornije – točnije u Dolini smrti.

Kako joj i sam naziv govori, Dolina smrti je pustinjsko područje na zapadu SAD-a, gdje se ne želite naći bez vode i prijevoza. Naime, na tamošnjoj lokaciji Furnace Creek, u petak 9. srpnja izmjereno je nevjerojatnih 54,4 stupnja. Potvrdi li se ta vrijednost, biti će to najviša ikad izmjerena temperatura na Zemlji.

Noćna temperatura nije se spuštala ispod 42 stupnja. Iako su, kažu, vrijednosti koje su izmjerene u petak gotovo identične prošlogodišnjim vrijednostima, stručnjaci još uvijek nisu potvrdili niti jedno od ta dva mjerenja. Nije ovo jedini poznati rekord. Na istom je mjestu 1913. godine navodno izmjereno 56,6 stupnjeva, a svega dva stupnja manje izmjereno je u Tunisu 1931. godine, piše The Washington Post.

No većina stručnjaka mjerenje iz 1913. godine smatra netočnom, osobito zbog temperatura koje su izmjerene istog dana u okolnim mjestima. Potvrda ovog prošlotjednog mjerenja može potrajati do godinu dana, a bude li verificirano, biti će to najviša ikad zabilježena, dokumentirana temperatura na Zemlji.

Inače zapad SAD i Kanade posljednjih tjedana trpi nesnosne vrućine, neuobičajene osobito za zapadnu kanadsku obalu, gdje su se zbog visokih temperatura obalne životinje doslovce skuhale u moru.

K.B.

PROČITAJTE JOŠ:

ZAKUHALO MORE Zbog ekstremnih vrućina u Kanadi se dogodio pomor obalnih morskih životinja
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.