2 min. čitanja

SRDELA Odličan mamac, bilo da je svježa ili usoljena!

SRDELA Odličan mamac, bilo da je svježa ili usoljena!
Foto: Youtube / Screenshot

Srdela je riba koja je othranila generacije i mnogima osigurala egzistenciju. Koristila se u ishrani svježa ili usoljena. Bila je neizostavan dio života svih onih koji su na neki način bili vezani uz more i život na moru.

Delicija i ješka

Osim kao namirnica, srdela je odlična kao i mamac – ješka za lov ribe. Gotovo da ne postoji riba koja će odoljeti srdeli kao mamcu. Napadaju je grabežljive ribe svih vrsta. Malo koja će propustiti hranjivi obrok, specifičnog mirisa i okusa. Srdela je puna krvi što privlači i razdražuje ribe, baš kao i specifičan miris. Također, njezin srebreni trbuh nadaleko je uočljiv. Gotovo da nema ribe koja ne ide na nju ili njen miris.

Za ješku je najbolja friška. Tek ulovljena. Jedini način za nabavu takve jest direktno na rivi, od ribara koji se vraćaju s mora, savjetuje portal Ribo-Lov. Što duže stoji, to više gubi na kvaliteti. Sadrži veći udio masnoće i upravo je zbog toga podložna kvarenju. Naravno, nismo uvijek u mogućnosti nabaviti svježu srdelu i zato ribolovci pribjegavaju različitim rješenjima.

Kako je sačuvati?

Jedan od načina je obično zamrzavanje, bez dodatne obrade. Srdele se u tom slučaju nastoje posložiti na način da se ne dodiruju i da se kuhinjskom folijom redovi odvoje jedan od drugog. Na taj način se omogućuje uzimanje dovoljne količine za jedan ribolov bez odmrzavanja cijelog paketa. Na ovaj način srdele će izgubiti dio kvalitete, ali opet, imati ćete ih kad vam zatrebaju.

Usoljena srdela omiljen je mamac mnogim ribolovcima. Razlog je taj što je puno žilavija od svježe i sitnija riba ju puno teže skida s udice. Osobito za vrijeme dnevnih ribolova kad je sitna riba aktivna i prisutna. Vjerojatno svako ribarsko mjesto ima svoj način soljenja srdele. Međutim nekoliko ih je prihvaćeno među širim krugom ribolovaca i uglavnom se svode na soljenje u plastičnoj posudi čije se dno prekrije solju.

Na sol se slaže sloj srdela, zatim sloj soli i tako do samog vrha posude. Posuda se drži na hladnom mjestu i nakon prvog se dana ocijedi salamura tj. krv. Na taj način su srdele kasnije još čvršće i žilavije. Nepisano je pravilo da je omjer soli i srdela 1:3.

Puno je načina i teorija o samim sitnicama u postupku soljenja. Neki koriste isključivo krupnu sol, drugi se kunu u što sitniju zbog boljeg prodiranja u meso srdele i sl. Također, dio ribolovaca čisti utrobe i odstranjuje glave te ih sprema za brumanje. Drugi ih sole cijele, bez čišćenja. Sto ljudi – sto ćudi!

Ne zaboravimo i opciju kojoj u zadnje vrijeme pribjegava sve veći broj ribolovaca. Riječ je o smrznutoj srdeli iz paketa koje uglavnom nabavljamo u trgovačkim centrima. Svakako nije kvalitetna poput svježe, ali može poslužiti. Bolje u ribolov i sa srdelom iz trgovačkog centra, nego ostati doma u fotelji pred televizorom.

D.G.

Ješka ili mamac – 1. dio
Ješka ili mamac – 2. dio
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.