2 min. čitanja

Split bi mogao biti blokiran štrajkom radnika Čistoće, i to uoči sezone

Split bi mogao biti blokiran štrajkom radnika Čistoće, i to uoči sezone
Foto: Grad Split (službena stranica)

SPLIT - Splitski gradonačelnik Ivica Puljak u ponedjeljak je rekao kako sindikati nagovaraju radnike komunalne tvrtke Čistoća da idu u štrajk što bi moglo blokirati Split i to uoči turističke sezone.

- Nažalost, sindikati nagovaraju radnike Čistoće na štrajk i ako oni ne prihvate naš prijedlog o povećanju plaće za šest posto, može se dogoditi najgori scenarij da Split bude blokiran pred turističku sezonu - izjavio je Puljak novinarima.

Rekao je to nakon sastanka koji je bio zatvoren za javnost, a na kojem se s predsjednikom Gradskog kotara Spinut Lukom Kovačem i predstavnicima građana toga kotara razgovaralo o pokušaju pronalaženja rješenja zbog nezadovoljstva građana Spinuta nedavnom odlukom Gradskog vijeća da se u tom gradskom kotaru postave preskontejneri za otpad.

Puljak je, odgovarajući novinarima, naglasio kako su prosječne plaće komunalnih radnika u Čistoći 10.550 kuna, a prosječne plaće vozača u toj komunalnoj tvrtki 11.500 kuna što su ustvari plaće među najboljim plaćama komunalaca u Hrvatskoj.

- Unatoč tome komunalci u Čistoći ne prihvaćaju prijedlog o povećanju plaća za šest posto koliko je u ovim okolnostima moguće povećati im plaće - rekao je Puljak pozivajući radnike Čistoće na razum.

Što se tiče nezadovoljstva građana Spinuta odlukom Gradskog vijeća da se komunalnoj tvrtki Čistoća stavi na raspolaganje lokacija u toj gradskoj četvrti na kojoj će biti postavljeni preskontejneri Puljak je kazao kako je to privremeno rješenje.

- Postavili bismo četiri preskontejnera za isto toliko vrsta otpada - papir, plastiku, bio otpad i komunalni otpad. Novost je prikupljanje bio otpada a to su kontejneri koji će biti zatvoreni i neće se širiti smrad otpada iz centra grada koji bi se u njih dovozio kamiončićima bio bi u njima samo jedan dan prije no što ga se odveze na odlagalište Karepovac i ne vidim razlog da se oko toga pravi veliki problem - objasnio je Puljak.

Istaknuo je kako su preskontejneri postavljeni i na Bačvicama i drugim dijelovima Splita i nitko se nikad nije tomu protivio.

Na novinarsku konstataciju da je Spinut njegova jaka izborna baza te na pitanje postoji li mogućnost da se umjesto Spinuta pronađe neka druga lokacija za preskontejnere u koje bi se ljeti prikupljao otpad iz centra Splita, Puljak je ponovio kako je Spinut odabran kao privremeno rješenje, te da će se u još nekoliko gradskih kotareva s građanima razgovarati da se i u njima postave takvi kontejneri.

Na upit postoji li mogućnost da se ukine odluka Gradskog vijeća kojom je Spinut određen kao lokacija za postavljanje preskontejnera, Puljak je odgovorio kako se na sastanku s kojeg je izašao pred novinare, razgovara u mirnoj atmosferi te da je na sastanku nazočan i direktor Čistoće Ivica Karoglan.

- Razgovaramo o pitanjima koja građane Spinuta muče i o nesporazumima koji su se dogodili - kazao je kako prenosi HRT.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.