1 min. čitanja

SPLIĆANI ZGROŽENI Na zaštićeni spomenik-svjetionik osvanuli repetitori

SPLIĆANI ZGROŽENI Na zaštićeni spomenik-svjetionik osvanuli repetitori
Foto: Čitatelj / DD

SPLIT – Nešto neobično osvanulo je danas na svjetioniku, odnosno spomeniku koji je postavljen u čast svih palih pomoraca, a isti je smješten splitskom Katalinića brigu. Čitatelj je dojavio da je danas vidio radne strojeve i radnike koji su montirali repetitore na kultni splitski spomenik, javlja Dalmacija danas.

Naime, ovaj svjetionik je podignut još davne 1958. godine kao ‘spomenik – svjetionik’ u čast svih naših palih pomoraca i cijeli kompleks na uzvisini Katalinića brig između luke i plaže Bačvice.

“Šokirao sam se kada sam vidio ovaj prizor”

Da stvar bude gora, spomenike je zaštićeni dio kulturne baštine grada, a uz svjetionike je i kosturnica i reljef, remek-djelo splitskog kipara, Meštrovićeva učenika Andrije Krstulovića.

– Šokirao sam se kada sam vidio ovaj prizor. Zar je moguće da će netko na kultni splitski spomenik postaviti ove repetirate . zgrožen je Splićanin koji se javio Dalmaciji Danas, a slično razmišljaju i prolaznici koji su ugledali repetitore na spomeniku.

Foto: Google Maps / Screenshot

Obnovljen je prije devet godina, a otvoren je na blagdan svetog Nikole

Podsjetimo, spomenik je otkriven 10. rujna 1958. na 12. obljetnicu osnivanja mornarnice NOVJ. Tijekom napada JRM na Split 15. studenog 1991. spomenik je pretrpio izravan pogodak iz brodskog topa.

Nastalo oštećenje ali i kasnija nebriga doveli su do toga da je spomenik postao derutan i devastiran. Konačno je obnovljen i otvoren na blagdan svetog Nikole 2013. godine.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.