1 min. čitanja

SPAŠAVALI IH HELIKOPTEROM Slovenci bez vode krenuli planinariti po Pelješcu, pa se izgubili

SPAŠAVALI IH HELIKOPTEROM Slovenci bez vode krenuli planinariti po Pelješcu, pa se izgubili
Foto: HGSS

OREBIĆ - Na dežurni telefon HGSS stanice Orebić u nedjelju, 07.kolovoza 2022.g. u 11.33 sati od strane recepcije kampa Perna zaprimljena dojava o dva slovenska turista koji su pri silasku s vrha brda Sv.Ilija skrenuli s markirane staze, izgubili se, te ostali bez vode.

Na najviši vrh poluotoka, Sv. Iliju su krenuli u 06:00 ujutro, te su u povratku s vrha skrenuli sa staze, izgubili markacije, te se nisu u stanju sami orjentirati, nisu ozljeđeni, ne boluju od nikakvih bolesti, ali osjećaju umor i bol u nogama, nemaju vode...

Vođa akcije odmah poziva članstvo. U akciju kreće 7 članova, te 3 člana ostaju u pripravnosti.

Priprema se plan akcije, te je dogovoreno da se pozove helikopter HRZ i dežurna ekipa HGSS letača spašavatelja iz Divulja. Iako su unesrećeni trenutno u dobrom stanju, njihovo stanje bi se moglo pogoršati do mjere ugroženosti po život zbog težine terena, pretpostavljenog vremena pronalaska, predviđenog vremena transporta, te izuzetno nepovoljnih vremenski prilika (temperature više od 39 stupnjeva i slabog južnog vjetra koji dodatno otežava prilike).

Helikopter HRZ i 5 letača spašavatelja HGSS lociraju unesrećene u 14:21, spuštamo letače spašavatelje, unesrećene pripremamo za transport, te ih kačimo u podvjes i transportiramo na heliodrom u Orebiću

Unesrećeni predani u HMP Orebić u 15:00 sati.

Jako nas veseli činjenica da smo i ovaj put spasili živote, te nas to čini još jačima.

- I ovaj put kao i mnogo puta do sad suradnja žurnih službi, te Hrvatskog ratnog zrakoplovstva je na visokoj razini - ujedinjeni u spašavanju života - poručuju iz HGSS-a.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.