1 min. čitanja

Sopot, jedan od najljepših slapova u Istri

Sopot, jedan od najljepših slapova u Istri
Foto: HTV Screenshot

Mjesto koje krije brojne priče i legende, a tu su i pješačke staze koje prolaze kroz i dalje netaknutu prirodu.

Sopot je staroslavenska riječ za izvor. U Istri postoji još jedan Sopot, kod Buzeta, za koji neki kažu da je možda i viši od ovoga, no sve to ovisi o količini vode. A voda žuborom ovdje kazuje zaboravljene legende. Jedna je o sv. Niceforu i trnoplesarima.

- Trnoplesari, to su stari Pićanci, koji su njega prognali, da je on njima rekao da će bosi plesati po trnju zato što su ga optužili nedužnoga - rekla je za HRT Ivana Tončić iz općine Pićan.

- Ako svratite ovamo, nemojte bosi kao stari Pićanci. Trebat će vam dobra obuća jer do slapa se stiže pješačkim stazama sv. Roka i sv. Šimuna. Posvuda mir i zelenilo, bez tzv. overturizma i preizgrađenosti kao na obali - kaže Tončić.

- Smo limitirali gradnju tradicionalnih kuća, ne želimo da nam se tu pojavljuje ravni krov kao u velikoj većini ostatka Istre - govori Dean Močinić, načelnik općine Pićan.

- Želja TZ-a Središnje Istre je da ona ostane kakva je, zelena, autentična sela, autentičnost, jer to je ono čime ćemo privući goste i po čemu ćemo biti drugačiji - dodaje Sanja Kantaruti, direktorica TZ-a središnje Istre.

Posljednji se put oko slapa gradilo prije više od 200 godina - ovaj most izgradila je Napoleonova vojska. A danas je to izletničko mjesto. U obližnjem Pićnu svake se godine održava festival štorica, a na samom slapu festival "Sopot sope" - ili u prijevodu Sopot svira!

- Manifestacija je počela pješačenjem, kružnom stazom duljine 4 km, nakon čega smo se svi podružili tu u blizini, s koncertom grupe Šćike i ponudom lokalnih OPG-ovaca - kaže Martina Bilić, iz općine Pićan.

I.N.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.