4 min. čitanja

Solinska tvrtka SAKZ uspješno provela investiciju u suvremenu, zelenu tehnologiju

Solinska tvrtka SAKZ uspješno provela investiciju u suvremenu, zelenu tehnologiju
Foto: Maksim Bašić / PROMO

Tvrtka za projektiranje, izvođenje i kontrolu kvalitete radova antikorozivne zaštite u brodogradnji i nautici, industriji i građevini investirala 280.000 EUR u sklopu projekta CoBlast.

Zaključen je projekt Competitiveness Blast kojeg je solinska tvrtka SAKZ, jedan od tržišnih lidera u sektoru antikorozivne zaštite u RH, provela u posljednjih 12 mjeseci. Sredstva su uložena u najsuvremeniju opremu, visokotlačnu pumpu Kamat i samohodni robot Derc Salotech za čišćenje površina, čiji je doprinos zaštiti zdravlja zaposlenika i okoliša gotovo nemjerljiv.

Damir Šimunović, direktor tvrtke S.A.K.Z. 

- Ovaj samohodni robot rješava tri ključna elementa u našem poslovanju. Prvi i najvažniji je zaštita zdravlja naših zaposlenika, zatim ovo je 100% zelena tehnologija jer štetni kemijski spojevi ne završavaju u moru, zraku i tlu jer vakuumski sistem omogućava potpuno sigurno sakupljanje i deponiranje otpadnih tvari i vode. Također, ova tehnologija značajno će doprinijeti kvaliteti usluga koje pružamo ali i otvara nam mogućnost još snažnijeg proboja na domaće te nas čini konkurentnijima i za poslovanje na stranim tržištima. – rekao je na završnoj konferenciji projekta Damir Šimunović, direktor tvrtke S.A.K.Z.

Tvrtka je osnovana 2014. g., zapošljava 49 odnosno više od 70 djelatnika tijekom zimskih mjeseci te se bavi projektiranjem, izvođenjem i kontrolom kvalitete radova antikorozivne zaštite u brodogradnji i nautici, građevini i industriji gdje se poslovi najčešće odnose na čišćenje i zaštitu naftnih tankova i cjevovoda. Već od prije u svom vlasništvu imaju dvije visokotlačne pumpe koje rade pod pritiskom od 3000 bara i jednog samohodnog robota, ali je ovaj novi robot ključan tehnološki doprinos zbog vakuumskog sistema i filtriranja štetnih čestica i vode.

Robot je dizajniran za rad do 3000 bara i klasificiran je kao visokotlačni uređaj (Ultrahigh-Pressure Watterjetting - UHP WJ) što osigurava veliku snagu prodiranja prilikom uklanjanja premaznih slojeva. Riječ je o robotskom uređaju koji prianja na površinu snažnim magnetima i vakuumskim sistemom jakog usisa koji prikuplja otpadni materijal i vodu – nusprodukte čišćenja. Robotski uređaj se samostalno kreće vertikalnom i horizontalnom površinom, pokreće se i regulira pritisak na daljinsko upravljanje od strane kvalificiranog djelatnika, s udaljenosti do 76 metara.

Vakuumska jedinica  prenosi otpadni materijal i vodu do sustava filtracije gdje se čvrste čestice odvajaju u zasebnu filtarsku komoru te se otpadni materijal i voda dalje adekvatno deponiraju, bez rizika od kontaminacije okoliša. Riječ je o jedinom uređaju ove vrste  na domaćem tržištu, radi brzinom od 7 metara u minuti, odnosno 36 kvadrata na sat, ostavljajući površinu besprijekornom, savršeno čistom i spremnom za bojenje. Korištenjem ovog uređaja u svakodnevnom radu značajno se smanjuje i upotreba energenata te CO2 emisije i osigurava smanjenje otpadnih materijala za 90% u odnosu na dosadašnju tehnologiju. Nova oprema može raditi u kontinuitetu 24 sata što omogućava i značajne uštede u rokovima i bržu isporuku usluge klijentima.

Na završnoj konferenciji projekta koja se održala u trogirskom brodogradilištu, prisutnima je dobrodošlicu poželio domaćin, Stjepan Lučin, direktor tvrtke AdriaDocks, istaknuvši iznimno zadovoljstvo suradnjom s tvrtkom SAKZ, dugogodišnjim partnerom u održavanju brodova i jahti.

Na svečanosti koju je moderirala Mia Baran, više od 70 uzvanika imalo je priliku vidjeti rad samohodnog robota koji osim zaštite zdravlja zaposlenika i okoliša, solinskoj tvrtki osigurava i važan iskorak u razvoju poslovanja. Tijekom demonstracije, procese i tehnologiju rada objasnio je Husein Huseinović, direktor prodaje tvrtke Kamat.

Projekt Competitiveness Blast sufinanciran je sredstvima Norveškog financijskog mehanizma 2014-2021, u okviru programa Business Development and Innovation Croatia. Ukupna vrijednost projekta je 280.940 EUR, a udio financiranja je 60%. Preostali iznos tvrtka SAKZ je financirala iz vlastitih sredstava i kreditom HABOR-a.

SAKZ ostvaruje oko 2 milijuna eura godišnjih prihoda, zapošljava visokokvalificirane domaće djelatnike te posluje sukladno standardima ISO kvalitete 9001, 14001 i 45001.

Sponzorirani sadržaj

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.