>
Pomorac Ive na riječkoj je tržnici kolegama iz Novog Lista približio jedan pomalo drugačiji, svakako zanimljiv način pripreme inćuna. Možda i vas inspiriria.
- Imam recept kako spremiti inćune, bez kuhanja i redovito ih spremam kad je zimski sunčani dan, kao današnji. Na dasku za rezanje zabijem veliki čavao u sredinu. Inćune filetiram da ostanu obje polovice povezane i položim ih na dasku kožom prema dolje. Cijelu konstrukciju pokrijem gazom i rubove gaze podvučem pod dasku da muhe i ostala leteća braća ne dospiju na inćune koji se počnu sunčati i sušiti. Obično stavim nešto pod rub daske da je nagnuta prema suncu. Nakon 4 do 5 sati na direktnom suncu, inćuni su tako suhi da su jestivi. Međutim, kako su me naučili u jednom filipinskom ribarskom mjestu, napravim umak od soya sosa, soka naranče i malo papra. Njime premažem inćune i ostavim da se »kvarcaju« još 3 sata. Serviram ih kao snack uz vino. Imam u kući one koji to obožavaju, ali i one kojima se gadi sirova riba. Neki ga zakapaju maslinovim uljem, a neki dodaju wasabi. Ja bih ovo jelo nazvao »osunčani inćun« - zaključuje Ive.
J.T.
© 2025 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev