>
  1 min. čitanja

SNACK UZ KAPLJICU VINA Znate li što su osunčani inćuni i kako ih pripremiti?

SNACK UZ KAPLJICU VINA Znate li što su osunčani inćuni i kako ih pripremiti?
Foto: Pexels

Pomorac Ive na riječkoj je tržnici kolegama iz Novog Lista približio jedan pomalo drugačiji, svakako zanimljiv način pripreme inćuna. Možda i vas inspiriria.

- Imam recept kako spremiti inćune, bez kuhanja i redovito ih spremam kad je zimski sunčani dan, kao današnji. Na dasku za rezanje zabijem veliki čavao u sredinu. Inćune filetiram da ostanu obje polovice povezane i položim ih na dasku kožom prema dolje. Cijelu konstrukciju pokrijem gazom i rubove gaze podvučem pod dasku da muhe i ostala leteća braća ne dospiju na inćune koji se počnu sunčati i sušiti. Obično stavim nešto pod rub daske da je nagnuta prema suncu. Nakon 4 do 5 sati na direktnom suncu, inćuni su tako suhi da su jestivi. Međutim, kako su me naučili u jednom filipinskom ribarskom mjestu, napravim umak od soya sosa, soka naranče i malo papra. Njime premažem inćune i ostavim da se »kvarcaju« još 3 sata. Serviram ih kao snack uz vino. Imam u kući one koji to obožavaju, ali i one kojima se gadi sirova riba. Neki ga zakapaju maslinovim uljem, a neki dodaju wasabi. Ja bih ovo jelo nazvao »osunčani inćun« - zaključuje Ive.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2025 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.