2 min. čitanja

SMRTNA PRESUDA KITOVIMA Japan prekida 32 godina staru međunarodnu zabranu kitolova

SMRTNA PRESUDA KITOVIMA Japan prekida 32 godina staru međunarodnu zabranu kitolova
Photo: Youtube/Screenshot

TOKIO – Japanska vlada je u srijedu objavila da se povlači iz Međunarodne komisije za kitolov i najavila ponovni početak kitolova u japanskom teritorijalnom moru i gospodarskom pojasu. Vlada je najavila da će u srpnju ponovno početi s komercijalnim kitolovom.

Japan je na godišnjoj konferenciji Međunarodne komisije za kitolov (IWC) u rujnu u Brazilu predložio ukidanje 32 godine stare zabrane kitolova, no prijedlog je odbačen. Tada je japanski doministar za ribarstvo Masaaki Tanial izjavio da Tokio mora razmotriti sve moguće opcije, prenosi Telegram. Japanska je vlada pod pritiskom svojih ribara koji traže ponovni početak komercijalnog ribolova.

Moratorij na komercijalni kitolov od 1986.

IWC je 1986. dogovorio moratorij na komercijalni kitolov kako bi se zaštilia populacija kitova koja je bila rubu nestanka, no Japan, procjenjue se, bez obzira na to svake godine ubije 450 kitova, navodi Dpa. Japanski komercijalni kitolov bit će ograničen na japansko teritorijalno more i isključivi gospodarski pojas, rekao je glavni tajnik japanske vlade Yoshihide Suga na konferenciji za medije nakon odluke vlade, izvijestila je agencija Reuters.

“Od srpnja 2019., nakon što 30 lipnja povlačenje stupi na snagu, Japan će obavljati komercijalni ribolov unutar japanskog teritorijalnog mora i svog isključivog gospodarskog pojasa, i prestat će loviti kitove u Antarktičkom oceanu/Južnoj polutki”, rekao je Suga.

PROČITAJTE JOŠ: ZASTRAŠUJUĆA SNIMKA: Japanci kao lažni znanstvenici sa strojevima za ubijanje tamane preostale kitove!

Photo: Youtube/Screenshot

Zgražanje međunarodne zajednice

Odluka, neubičajena za Japan koji naglašava multilateralizam u svojoj diplomaciji, odmah je izazvala kritike. Ministar vanjskih poslova Novog Zelanda Winston Peters pozdravio je odluku Japana da obustavi kitolov u Južnom polarnom oceanu ali je rekao da je razočaran odlukom o nastavku kitolova u japanskom isključivom gospodarskom pojasu.

– Kitolov je zastarjela i nepotrebna praksa – rekao je Peters i izrazio nadu da će Tokio “preispitati svoje stajalište i obustaviti sav kitolov”. Australija je zatražila od Tokija da se vrati u IWC, a ministrica zaštite okoliša Melissa Price je rekla da je australska vlada “krajnje razočarana” odlukom, piše Telegram.

Nemilosrdno ubijali kitove oko Antarktike pod krinkom „znanstvenog istraživanja“

Japanski krivolovci ulovljeni su i okom kamere kako koriste posebno konstruirane brodove za učinkovito tamanjenje kitova s kojima im nije problem potegnuti do Antarktike. Naoružani najsuvremenijom tehnologijom za sporo ubijanje, ne prezaju ni pred čim da donesu kući sve rjeđe ali samim tim i skuplje kitove koje na licu mjesta prerađuju u još skuplje proizvode. Upozoravamo da su snimke uznemirujuće!

U strahu od diplomatskog skandala i ugrožavanja javno dobrih odnosa Australije i Japana, Vlada Australije godinama je tajila snimku japanskih krivolovaca koji pod krinkom „istraživača“ ulaze u australske vode i to zaštićeni prostor ispred Antarktike i bjesomučno kasape zaštićene sisavce. O posljednjem je Morski.hr već pisao, pa više možete pronaći OVDJE.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.