1 min. čitanja

Smjernice za rad na ekstremnim vrućinama

Smjernice za rad na ekstremnim vrućinama
Foto: Pixabay/Ilustracija

Toplinski stres predstavlja rizik za radnike u zatvorenom prostoru kao i na otvorenom prostoru u svim djelatnostima i sektorima. Njegova ozbiljnost ovisi o lokaciji rada, ali i o individualnim karakteristikama kao što su dob, zdravlje, socioekonomski status pa čak i spol.

To se mora uzeti u obzir u mjerama usmjerenima na rješavanje i ublažavanje rizika rada na toplini. Radnici obavljaju poslove na kojima se radi na visokim temperaturama unatoč primjeni svih pravila zaštite na radu poput poslova kuhara, pekara, poštara, građevinksih radnika, poslova u ljevaonicama i slično. Zbog specifičnosti radnog procesa na tim poslovima će radnici morati obavljati svoje poslove unatoč visokim temperaturama, ali je poslodavac obvezan u tim situacijama držati se propisanih smjernica kod rada u uvjetima visokih temperatura, objašnjavaju iz Udruženja obrtnika Rijeka.

Procjenom rizika potrebno je utvrditi koji su to poslovi koji se obavljaju na visokim temperaturama, procijeniti veličinu rizika i propisati plan mjera kojim se one smanjuju. Poslodavac mora djelovati preventivno na način da prilagodi organizaciju rada uvjetima rada (češća rotacija poslova, zamjena teških fizičkih poslova strojevima, osiguravanjem odgovarajućih rashlađenih prostorija za odmor, osiguranjem rashladne tekućine, osigurati češće odmaranje radnika, izbjegavanjem rada u najtoplijem dijelu danu, osiguranjem prikladne radne odjeće,…) te mora mora pratiti uvjete rada na način da redovno prati očitavanje indeksa toplinskog stresa.

U takvim okolnostima poslodavac je obvezan poduzimati odgovarajuće mjere u ovisnosti od očitanih vrijednosti poput aklimatizacije radnika, fizički najzahtjevnije radove planirati tako da se izbjegne razdoblje dana od 11 do 16 sati, provoditi više kraćih stanki (npr. nakon svakih 60 min fizičkog rada preporuka je 10-20 minuta odmora) ili preraspodijeliti poslove (teži dio poslova premjestiti u hladnije dijelove dana ili godine) ili osigurati unos izotonične tekućine (svakih 15-20 minuta po jedna čaša rashlađene tekućine) i slično.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.