2 min. čitanja

SMANJENJE EMISIJE C02 – Svjetski brodari istakli prioritete brodarske industrije

SMANJENJE EMISIJE C02 – Svjetski brodari istakli prioritete brodarske industrije
Photo: Pixabay

Globalna industrija pomorskog prometa predlaže formiranje prvog svjetskog partnerskog programa za istraživanje i razvoj koji će pomoći u uklanjanju emisija CO2 kao posljedice same prirode brodarske industrije.

Prijedlog uključuje uspostavljanje nove nevladine organizacije za istraživanje i razvoj pod nazivom Međunarodni odbor za istraživanje i razvoj pomorstva (IMRB) kako bi se otvorio put dekarbonizaciji brodarstva, piše Splash247, a prenosi Pomorac.net.

IMRB će financirati brodarske tvrtke širom svijeta obveznim doprinosom za istraživanje i razvoj od 2 USD po toni kupljenog pogonskog goriva, što će stvoriti oko 5 milijardi USD temeljnog kapitala tijekom razdoblja od 10 godina.

O prijedlogu će vlade u Londonu raspravljati u sjedištu Međunarodne pomorske organizacije (IMO) na sljedećem sastanku Odbora za zaštitu morskog okoliša u ožujku 2020. godine.

– Koalicija industrijskih udruženja koja stoji iza ovog prijedloga pokazuje istinsko vodstvo. Pomorska industrija mora smanjiti emisiju CO2 da bi se suočila s ambicioznim izazovom koji je postavila Međunarodna pomorska organizacija. Inovacija je stoga vitalna ako želimo razviti tehnologije koje će pokretati četvrtu Propulzivnu Revoluciju. Ovaj je prijedlog jednostavan, odgovoran i izvediv i nadamo se da će vlade podržati ovaj hrabar potez – rekao je Esben Poulsson, predsjednik Međunarodne brodarske komore (ICS).

Guy Platten, generalni sekretar ICS-a, citirao je švedsku kampanju za zaštitu okoliša Greta Thunberg, naglašavajući važnost današnje najave i zašto bi se globalne brodarske kompanije trebale brzo pridružiti ovoj inicijativi.

Ne smijemo prepustiti drugima da nose teret rješavanja klimatske krize. Niti ćemo tražiti od drugih da odluče o budućnosti pomorstva. Prihvaćamo svoju odgovornost i tražimo od svjetskih vlada da podrže naše napore – rekao je Platten.

– Greta Thunberg s pravom kaže da kreativno računovodstvo i pametan PR često stoje iza navodnih obveza održivosti, ali naši planovi su transparentni, a regulator ima instrumente za nadzor. Sada molimo širu brodarsku zajednicu za njihov blagoslov. Promjene na ovoj razini su teške i često zastrašujuće. Ali u ovom slučaju, to je i više nego potrebno – kaže Platten.

Uz ICS, prijedlog su podnijeli, CLIA Intercargo, Interferry, Intertanko, Međunarodna asocijacija za dostavu pošiljki i Svjetsko vijeće za transport.

Današnja najava nije dobila priznanje od niza nevladinih organizacija koji tvrde da je brojka od 5 milijardi dolara i dalje premala.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.