3 min. čitanja

Službeno zaključeni radovi na EU projektu "Dogradnja luke Baška"

Službeno zaključeni radovi na EU projektu "Dogradnja luke Baška"
Foto: ŽLU Krk

BAŠKA -  Izdavanjem pravomoćne uporabne dozvole s datumom 09. svibnja 2023., i službeno su zaključeni radovi na EU projektu „Dogradnje luke Baška“, za koji su korištena bespovratna sredstva iz Kohezijskog fonda Europske unije. Na novoizgrađenom mulu na Maloj rivi, simboličnim presjecanjem vrpce, luku je otvorio najstariji bašćanski ribar Antun Rode.

Na završnoj konferenciji bio je i ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković koji je, ističući važnost projekta za Bašku, ponovio da su za njega osigurana bespovratna sredstva od kojih 85 posto iz europskih fondova, a 15 posto iz ministarstva.

- Pomorska smo zemlja koja živi uz more i od mora, stoga su ovakvi projekti važni jer, osim što pružaju sigurnost lučkog akvatorija i nove vezove, značajno utječu na izgled mjesta, što se vidi i u Baški - kazao je ministar.

U svom obraćanju prisutnima, načelnik Općine Baška, Toni Juranić se osvrnuo na povijesnu činjenicu da su stanovnici davne 1527. godine znali da je potrebno zaštititi bašćansku luku i izgraditi lukobran, da je Vela riva izgrađena 1893. godine, a da su nadogradnjom glavnih gatova 130 godina kasnije, konačno dobili sigurnu i zaštićenu luku.

- Zahvaljujući ovom projektu dogradnje, luka Baška će se naći na novim nautičkim kartama, pružajući turističku ponudu kakvu do sada nismo imali - rekao je Juranić.

Zamjenik župana Vojko Braut napomenuo je da Primorsko-goranska županija skrbi o lučkoj infrastrukturi  kroz sustav od osam županijskih lučkih uprava koje su kroz godine ostvarile velike infrastrukturne projekte.

- Sve to ne bi bilo moguće bez podrške i dobre suradnje ŽLU i Županije s jedinicama lokalnih samouprava i resornog ministarstva - rekao je Braut.

Ravnatelj Županijske lučke uprave Krk, Alfred Franković prezentirao je tijek radova u protekle 2,5 godine od početka do kraja ovog zahvata u luci Baška i zahvalio svima koji su dali svoj nemjerljivi doprinos realizaciji projekta. Najavio je da se priprema dokumentacija za pokretanje županijske brodske linije Baška – Lopar, koja bi trebala krenuti početkom 2024. godine, što je i jedan od glavnih ciljeva ovog projekta- povezivanje otoka Krka i Raba.

Podsjetimo, projekt je započeo 9. rujna 2020. potpisivanjem Ugovora o financiranju između Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Središnje agencije za financiranje (SAFU) te Županijske lučke uprave Krk, kao korisnika bespovratnih sredstava iz EU fondova, a ugovoreni rok završetka projekta je do 31. prosinca 2023.

Radovi na projektu dogradnje luke Baška završeni su 22. veljače 2023., tehnički pregled je izvršen 20. travnja, a 9. svibnja 2023. izdana jepravomoćna uporabna dozvola čime je građevinski dio projekta završen i luka predana korisnicima.
Projekt je usklađen s lokalnim, regionalnim i nacionalnim prometnim planovima, a Županijska skupština Primorsko-goranske županije je 2019. godine donijela Odluku o utvrđivanju županijske linije u javnom prijevozu u linijskom obalnom pomorskom prometu na relaciji Baška- Lopar- Baška.

Vrijednost projekta iznosi 41.166.298,55 kuna/  5.463.706,76 eura, od čega su 39.709.975,94 kuna/ /5.270.419,53 eura bespovratna sredstva, dok se preostalih 1.456.322,61 kuna/193.287,23 eura odnosi na vlastita sredstva korisnika i izvršitelja projekta, Županijske lučke uprave Krk.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.