1 min. čitanja

Slučajno otkriven golemi morski gmaz

Slučajno otkriven golemi morski gmaz
Foto: Interesting Engineering / University of Portsmouth

Paleontolozi Sveučilišta u Portsmouthu otkrili su novu vrstu morskog gmaza koji je možda dosegao nevjerojatnih 14,4 metara duljine.

Megan Jacobs, koautorica rada, slučajno je otkrila četiri ogromna kralježnjaka dok je fotografirala kostur ihtiosaura u muzeju okruga Abingdon u Oxfordshireu, prenosi Interesting Engineering.

U kasnim jurskim oceanima prije 145-152 milijuna godina pliosauri su bili vodeći predatori. Imali su četiri peraje koje su im služile kao snažna vesla u moru. Također su imali masivne lubanje s ogromnim zubima.

Tragovi ugriza na kostima ihtiosaura, u primjercima izloženim u zbirci Etches u Dorsetu, ukazuju na to da su pliosauri istrijebili manje morske gmazove.

Identifikacija ove nove vrste i procjene veličine izvedene iz otkrivenih kralježaka, mogu otvoriti put budućim otkrićima više vrsta golemih morskih gmazova, smatraju znanstvenici.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Najstariji pronađeni fosili ‘ribe-guštera’ upućuju da su ta morska čudovišta preživjela masovno izumiranje
Drevne ‘ribe-gušteri’ plivale su Zemljinim oceanima prije 250 milijuna godina, mnogo prije nego što su znanstvenici mislili da su se prvi puta pojavile, otkriva nova studija. Istraživači su 2014. otkrili fosilizirane ostatke ihtiosaura na udaljenom arktičkom otoku u arhipelagu Svalbard u N…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.