SLUČAJ "SJEVERNI TOK" Najbizarnija istraga u Njemačkoj - Ženi pretresli stan, djetetu uzeli DNK

Savezni ured za borbu protiv kriminala (BKA) pretresao je jedan stan na području Njemačke i saslušao jednu ženu u okviru istrage oko sabotaže plinovoda Sjeverni tok. S kakvim saznanjima raspolažu njemački mediji?

Radi se vjerojatno o jednom od najbrizantnijih istražnih postupaka u povijesti Savezne Republike Njemačke. Već mjesecima Savezno državno odvjetništvo pokušava rasvijetliti okolnosti napada na plinovod Sjeverni tok u rujnu 2022. Istraga se vodi zbog sumnje u „protuustavnu sabotažu“ na dnu Baltičkog mora. Savezni ured za borbu protiv kriminala i Savezna policija dobili su zadatak da pronađu počinitelje koji su uništili cijevi njemačko-ruskog plinovoda na dubini od oko 70 metara ispod razine mora, piše Deutsche Welle.

U fokusu zanimanja njemačkih istražitelja već neko vrijeme je jedna 15-metarska jahta – koja nosi ime „Andromeda“. Ona je, kako se sumnja, početkom rujna prošle godine napustila luku u Rostocku, na njemačkoj baltičkoj obali. Osobe koje su se u trenutku isplovljavanja vjerojatno nalazile na jahti, po svemu sudeći su iznajmljivaču plovila predočili falsificirane putovnice. BKA je na toj jahti tijekom istrage kasnije otkrio i tragove eksploziva.

Tragovi vode prema Ukrajini

Sudeći po istraživanju njemačkih javnih servisa WDR i NDR, te dnevnog lista Süddeutsche Zeitung (SZ), navodno više tragova povezanih s iznajmljivanjem „Andromede" vodi prema Ukrajini, i to prema krugovima ukrajinske vojske.

Najprije se u tom kontekstu spominje jedna turistička agencija u Varšavi, koja je očigledno služila samo kao paravan, tj. „firma poštanski sandučić“ – odnosno jedna lažirana rumunjska putovnica, koju je po saznanjima njemačkih istražitelja očigledno koristio jedan mladi Ukrajinac. On je pak, kako se sumnja, povezan s ukrajinskom vojskom. Istražitelji osim toga na „meti“ imaju i neke druge osobe, koje smatraju mogućim pomagačima skupine koja je, kako se sumnja, izvela napad.

Pretres kod jedne svjedokinje

Tijekom proteklog tjedna je BKA, u okviru istrage okolnosti napada na Sjeverni tok u Frankfurtu na Odri obavio pretres stana jedne osobe koja nema status osumnjičenika. Radi se o bivšoj partnerici jednog ukrajinskog osumnjičenika protiv kojeg se vodi konkretna istraga. Ona je, kako tvrde njemački mediji, saslušana. Istražitelji su, kako se dodaje, zaplijenili njezin mobitel.

Svjedokinja i osumnjičeni Ukrajinac imaju očigledno jedno zajedničko dijete. Oni su, kako se dalje navodi, jedno vrijeme živjeli zajedno. Istražitelji BKA su, sudeći po informacijama WDR-a, NDR-a i SZ-a, uzeli jednu probu DNK tog djeteta, kako bi je usporedili s DNK-om pronađenim na jahti „Andromeda“. Tako se želi provjeriti je li se osumnjičeni Ukrajinac u rujnu prošle godine doista nalazio na tom plovilu.

Jedna glasnogovornica Saveznog državnog odvjetništva je potvrdila da je „25. svibnja u Frankfurtu na Odri izvršena premetačina stana jedne osobe koju se ne sumnjiči“. Dodatni detalji o aktualnom tijeku istražnog postupka nisu priopćeni. Savezni ured za borbu protiv kriminala nije se htio očitovati na novinarski upit njemačkog medijskog tima.

Osim njemačkog istražnog postupka, istraga o okolnostima napada na plinovod Sjeverni tok se trenutno vodi i u nekoliko drugih europskih zemalja. Ovim se slučajem bave i danski i švedski organi. No, o trenutnom statusu istražnog postupka u te dvije zemlje se za sada ne zna gotovo ništa. Nadležno Državno odvjetništvo u Švedskoj nedavno je samo šturo priopćilo: “Raspolažemo dobrom slikom o tome što se dogodilo na mjestu čina, odnosno kako je ta akcija provedena.”

Više medija je osim toga proteklih mjeseci izvještavalo o sumnjivim ruskim vojnim brodovima koji su se neposredno uoči eksplozija na Sjevernom toku nalazili u blizini plinovoda. Jednim dijelom su, kako se pisalo, ti brodovi isključili signale kako ih se ne bi moglo locirati.

Izvori u njemačkim sigurnosnim krugovima su rekli kako taj način postupanja nije neobičan kad se radi o ruskim vojnim brodovima, te dodali da oni na takav način redovito postupaju na području Baltičkog mora. NATO je ipak u stanju pratiti rutu kojom se ti brodovi kreću. Njemački istražitelji su ispitali i te tragove, odnosno analizirali su satelitske snimke i radio-signale.

Do sada je, po mišljenju istražitelja, najkonkretniji trag u ovom istražnom postupku – jahta “Andromeda”. Iako se ne želi isključiti ni mogućnost da se istražitelje tako htjelo zapravo “navući” na lažni trag. Odnosno da se kod iznajmljivanja “Andromede” radilo o takozvanoj operaciji "Lažne zastave".

D.G.