4 min. čitanja

SLUČAJ ISTEKA KONCESIJE Građanin Carinskoj upravi prijavio Nautički Centar Komiža. Evo što nam je rekla direktorica Centra!

SLUČAJ ISTEKA KONCESIJE Građanin Carinskoj upravi prijavio Nautički Centar Komiža. Evo što nam je rekla direktorica Centra!
Foto: Depositphotos

Građanin u prijavi navodi kako Nautički Centar ilegalno, tj. nakon isteka koncesije i dalje naplaćuje ulaznice u Modru Špilju.

- Poštovani, ovim putem želim podnijeti prijavu protiv tvrtke  NAUTIČKI CENTAR KOMIŽA d.o.o. Komiža (Grad Komiža), zastupan po ovlaštenoj osobi Brigita Fiamengo iz Komiže koja je bila koncesionar pomorsko dobro na području Grada Komiže u svrhu organiziranja posjećivanja, razgledavanja i čuvanja Modre špilje na dijelu k.o. Komiža, predio otok Biševo, Grad Komiža, a koja se sastojala od kat. čest. 8114, dijela kat. čest. 7150/12 (čest. zem . 7150/12, ZK uložak br.: 5013), dijela kat. čest. 7149 (čest. zem. 7149, ZK uloZak br: 5013), sve k.o. Komiža, upisane kao pomorsko dobro u zemljišnoj knjizi Općinskog suda u Splitu.

 
Predmetna tvrtka je nakon isteka KONCESIJE nastavila eksplantaciju pomorskog dobra, u prilogu Vam dostavljamo dokaz (RAČUN i ULAZNICU) o eksploataciji bez koncesije - piše u prijavi koju je Ministarstvu financija dostavila osoba potpisana kao "savjestan građanin".

Odgovor direktorice Nautičkog centra

Upit smo proslijedili u Nautički Centar ka odgovornoj osobi, direktorici Brigiti Fiamengo koja nam je poslala odgovor kojeg prenosimo u cijelosti.

- Nautički centar Komiža d.o.o. tvrtka u 100% vlasništvu Grada Komiže,  već više od  20 godina profesionalno i odgovorno upravlja Modrom špiljom - geomorfološkim spomenikom prirode, najvažnijim prirodnim fenomenom Geoparka Viški arhipelag,  slijedom čega je naš prvenstveni cilj bio nastavak odlične  suradnje sa Splitsko-dalmatinskom županijom u statusu davatelja predmetne koncesije.

 U  09 mj. 2023 godine prikupili smo cjelokupnu dokumentaciju te podnijeli Splitsko-dalmatinskoj županiji  inicijativu za raspisivanje nove koncesije  na period od  10 godina i u tom pogledu kao dosadašnji koncesionar odradili baš sve administrativne predradnje s ciljem da se novi javni natječaj SDŽ  raspiše okvirima perioda trajanja postojeće koncesije.

Dana 23.04.2024 . Splitsko-dalmatinska županija raspisala je novi javni  natječaj za dodjelu koncesije na pomorskom dobru u svrhu organiziranja, posjećivanja razgledavanja i čuvanja Modre špilje na dijelu k.o. Komiža, predio otok Biševo, Grad Komiža, lokalitetom od iznimnog značaja za lokalnu zajednicu.

Držimo kako bi bilo neprofesionalno i protivno suštini zakona davati bilo kakve daljnje izjave vezane uz postupak javnog nadmetanja  po navedenoj koncesiji  koji je u ovom trenutku u tijeku, jer ni na koji način ne želimo negativno utjecati na samo provođenje postupka i donošenje odluke SDŽ  o odabiru budućeg koncesionara - glasio je odgovor Brigite Fiamengo ispred Nautičkog Centra optuženog za ilegalne radnje.

Foto: Screenshot/YouTube

Kriva spora administracija?

No, može li prstom uprijeti u administraciju, tj. brzinu dodjele koncesija?

Tekst su na ovu temu pisale i kolege iz Slobodne Dalmacije koji su kontaktirali županijski Upravni odjela za pomorstvo na čelu s Mateom Dorčić. Saznali su također kako je procedura u tijeku, odluka tko će biti koncesionar ili hoće li biti donesena ta odluka, još se čeka, dok prijave nepravilnosti idu na drugu adresu - Carinskoj upravi, budući da regionalna vlast nema mogućnost inspekcijskog nadzora.

- Ugovor o koncesiji na pomorskom dobru u svrhu organiziranja posjećivanja, razgledavanja i čuvanja Modre špilje između Splitsko - dalmatinske županije, kao davatelja koncesije i tvrtke "Nautički centar Komiža" je istekao 31. svibnja.

Obavijest o namjeri davanja koncesije na pomorskom dobru u svrhu organiziranja posjećivanja, razgledavanja i čuvanja Modre špilje objavljena je u Elektroničkom oglasniku javne nabave RH od 22. travnja, kao i na web stranici Županije. Naglašavamo da je javno otvaranje ponuda održano 4. lipnja.

Foto: Čitatelj

Sukladno Zakonu o koncesijama, "pregled i ocjena ponuda tajni su do donošenja odluke o davanju koncesije, odnosno odluke o poništenju postupka davanja koncesije". U slučaju možebitnog korištenja pomorskog dobra bez pravne osnove upućujemo prijavitelja da se obrati Carinskoj upravi u Splitu.

Tako tvrde iz Županije koja će odluku o davanju ili poništenju postupka davanja koncesije na ovom biseru Jadrana donijeti na sjednici Županijske skupštine koja je zakazana za 26. i 27. lipnja. Naravno, natjecatelji će imati i pravo na žalbu, a taj rok iznosi 10 dana - rekli su iz Županije.

Znači, u startu se kasni s produženjem koncesije, koja je istekla 31. svibnja, i budući koncesionar, tko god on bio, tek će moći raditi za mjesec, mjesec i pol od isteka sadašnje koncesije. Do kada će dosadašnji koncesionar, pa makar je to bila javna tvrtka, raditi - ilegalno! Budući da je procedura o provedbi postupka davanja koncesije očito tako spora.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.