3 min. čitanja

Slučaj hotel "Biševo" u Komiži - je li na djelu teška protuzakonita povreda javnog interesa od strane gradske vlasti?!

Slučaj hotel "Biševo" u Komiži - je li na djelu teška protuzakonita povreda javnog interesa od strane gradske vlasti?!
Foto: Screenshot/YouTube

"Movi se" - nezavisna lista iz Komiže tvrdi kako gradonačelnica te donedavni predsjednik Gradskog vijeća rade na štetu građana pokušavajući progurati izmjene prostorne dokumentacije za Hotel Biševo.

"Ratovi" u Gradskom vijeću grada Komiže traju već dulje vrijeme, a tema je sporna dokumentacija oko hotela "Biševo". "Long story short" kako bi to rekli na engleskom govornom području iz spomenute nezavisne liste na sve načine pokušavaju zaustaviti prihvaćanje prostorne dokumentacije koja, prema njima, ugrožava Komižu i njezine građane.

Zašto? Razloga je nekoliko, ali u principu, osnovni im je problem tajnovitost i nedorečenost dokumentacije koja ostavlja širok prostor špekulacijama o stvarnim namjerama investitora i gradske vlasti koja je uz njega.

Kada bismo ipak raščlanili konkretne prigovore iz "Movi se" onda bi stvar izgleda ovako. Nedopustivim drže što gradonačelnica u prostornoj dokumentaciji (nužnoj za napredak cijele priče oko hotela "Biševo") predlaže:

  • mogućnost upojnih bunara u koje bi išla kanalizacija nakon pročišćavanja. Sva ta obrađena tekućina bi zbog strukture stijena na toj lokaciji, tvrde, istjecala na obližnje plaže i u izvor Gusarica. Pitaju se kako je uopće moguć ovakav prijedlog s obzirom na to da postoji kanalizacija koja je spremna primiti sve otpadne vode iz budućeg hotela uz minimalne modifikacije. Traže stoga napuštanje ideje o upojnim bunarima i izričito propisivanje obveze spajanja na kanalizaciju
  • nevjerojatno usku cestu prema Golubjeri širine 3,5 metara na kojoj se ne mogu mimoići dva automobila i širinu nogostupa od 80 centimetara. Traže da u dokumentaciji ova cesta bude široka pet metara kao i sve sabirne ceste na području Grada i da na nogostupu mogu prolaziti invalidska kolica i napominju kako je interesantno da je hotel Biševo vlasnik čestica s obje strane preuske ceste i da tom cestom u oba smjera moraju voziti i gosti hotela
Foto: Screenshot/Facebook(Movi se)

Osim toga, kažu, gradonačelnica je dopustila presedan kada je visina objekata u Komiži u pitanju. Ne postoji područje Grada gdje nije propisana maksimalna visina, ovo će biti prvo. Interesantno je, pišu na svom Facebooku, da je dignuta katnost na maksimalnih osam etaža. Nije moglo više jer županijski plan ne dopušta više. Uz to i broj kreveta je višestruku povećan. Na prezentaciji je prikazan hotel s 266 ležajeva koji je bar tri puta volumenski veći od sadašnjeg. Sada su omogućili 350 ležajeva što je još 30% više. A više gostiju je i veće opterećenje na već spomenute nevjerojatne upojne bunare koji bi trebali upijati kanalizacijske tekućine.

- Nema niti jedan argument zašto bi za Komižu bilo dobro da se dopuste upojni bunari, preuske ceste, ogromna katnost, nedefinirane maksimalne visine… Samo povećanje broja ležajeva ukazuje da projekt neće biti onakav kakvog su ga javno prikazali. Naravno i investitor se može promijeniti. Hotel se može prodati i novi graditi po uvjetima koji su propisani u planu. Kome će onda gradonačelnica vjerovati? Novom investitoru? To se tako ne radi ni sa svojom imovinom, a kamoli s gradskom.I što se onda može graditi na ovom prostoru? Osam etaža bez ograničenja visine uz sam rub parcele prema moru. To je nešto puno puno groznije nego hotel u Postirama - upozoravaju iz inicijative "Movi se".

Foto: Screenshot/YouTube

Zbog toga su na prošloj sjednici Gradskog vijeća s partnerima uspjeli blokirati prihvaćanje ove, kako kažu, protuzakonite dokumentacije koju pošto poto žele usvojiti gradonačelnica Komiže Tonka Ivčević te sada već bivši predsjednik Gradskog vijeća i (zanimljivo) predsjednik uprave hotela "Biševo" Edo Bogdanović.

Rezultat glasanja u Gradskom vijeću bio je 4:4, a spomenuti bivši predsjednik u glasovanju nije smio sudjelovati radi sukoba interesa. A znate što se onda dogodilo? Pa predsjednik je svoj mandat fino stavio u mirovanje, a umjesto njega ulazi Katarina Martinis koja danas ima pravo glasati o potpuno istoj i potencijalno štetnoj dokumentaciji. Jasno je da bi, nakon "dosjetljivosti" bivšeg predsjednika Vijeća, rezultat sada mogao biti u 5:4, a sporna dokumentacija proći na, kako kažu iz "Movi se", strašnu štetu komiških građana.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.