2 min. čitanja

Slow Food festival u Korčuli oduševio okusom otoka!

Slow Food festival u Korčuli oduševio okusom otoka!
Foto: Andro Tasovac

Radi se o prvom izdanju ovog festivala, pa je time još i značajnije prenijeti dojmove koji se još uvijek sliježu u Korčuli.

Slow Food festival održan je od 28.9 - 4.10.2025.  Manifestaciju je pokrenula Tz grada Korčule, u suradnji s turističkim zajednicama otoka i lokalnim ugostiteljima. Manifestacija je osmišljena za sve one koji u putovanjima traže više – autentičnost, odgovoran pristup prirodi i susret s pravim, lokalnim okusima.

I tko god je bio prisutan svakako nije ostao razočaran, upravo suprotno! Tjedan restorana, niz organiziranih radionica, predavanja i panela ukazali su da festival nije tek gurmanski doživljaj, već je riječ o iskoraku prema turizmu koji čuva i obnavlja – prema regenerativnom modelu koji vrednuje prirodu, kulturu i ljude.

Festival je započeo tjednom restorana, u kojem je cijeli otok živio u znaku slow fooda. U sklopu Tjedna restorana, ugostiteljski objekti pripremili su posebne
menije inspirirane lokalnim namirnicama, nudili tematske jelovnike po pristupačnim cijenama, s ponudom koja se kretala od jednostavnijih varijanti do ekskluzivnih menija. Uživalo se u tradicionalnim jelima s modernom pripremom; poput domaće pašticade, janjetine ispod peke, domaće tjestenine i raviola punjenih kozjim sirom, žrnovskih makaruna, srdela u savuru, ribe na žaru...

Kulinarske radionice, predavanja i još toliko toga...

Da ne bi sve ostalo samo na finom grizu, organizator je pripremio niz kulinarskih radionica i korisnih predavanja. Od pripreme tradicionalnih kolača iz Lumbarde do slanutka “na tri načina”, edukativni dio festivala okupio je i renomirane predavače na panel raspravi o Slow food- u, koja je održana 3.10 s početkom u 15 sati u Gradskoj knjižnici. Riječi je bilo i o vinogradarstvu, predstavljene su obiteljske konobe, a s oduševljenjem je dočekano predavanje "No waste u vrtu", popularne vrtlarice i diplomirane agronomke Kornelije Benyovsky Šoštarić. Prisutne je savjetovala kako odabrati najbolje sjeme, pripremiti tlo, njegovati biljke i brinuti se o njihovom zdravlju na održiv način.

Poseban šarm festivala donio je Sajam otočnih proizvoda, održan u subotu 4. listopada, koji je bio ujedno prilika da na jednom mjestu kušate i kupite domaće delicije: od maslinova ulja i sira, do suhomesnatih proizvoda i vina. Paralerno sa završetkom festivala održana je 2. Korčula Run utrka. Drugo izdanje humanitarne ulične utrke, održano povodom Mjeseca borbe protiv raka dojke, okupilo je preko 500 sudionika i pokazalo nevjerojatnu snagu zajedništva jedne otočne zajednice.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2025 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.