3 min. čitanja

Slovenske novine: Zaboravite na ljetovanje u Hrvatskoj bez rezervacija

Slovenske novine: Zaboravite na ljetovanje u Hrvatskoj bez rezervacija
Foto: Boris Kačan

S obzirom na Uskrs i posjećenost Hrvatske za vrijeme blagdana pa sve do danas, ljeto rekorda je pred vratima. Hrvatski turistički djelatnici su i više nego zadovoljni, i to prije službenog početka ljeta. Brojke su blizu onima prije pandemije. Zapravo, one su čak i veće. S obzirom na to da su prvi pokazatelj sezone, Uskrsni praznici, u prvoj polovici godine ostvarili više od 4 milijuna dolazaka turista i 15,5 milijuna noćenja – rekordna sezona je pred vratima.

U odnosu na prošlu godinu koja je bila prilično pandemijska, broj dolazaka i noćenja u prvih šest mjeseci povećan je za 150 posto i samo je 6 posto manji nego u 2019. Najbolja uvertira u glavni ljetni dio sezone je gotovo 7 milijuna noćenja u lipnju. oko 5 posto više nego u lipnju 2019. – Čini se da smo se u ovom dijelu godine već jako približili trendovima prije pandemije, a isto očekujemo i u glavnom dijelu sezone. Najviše turista došlo je iz Njemačke, Austrije, Slovenije i Velike Britanije – rekla je Tanja Vidmar Petković iz slovenskog predstavništva Hrvatske turističke zajednice.

Hoteli i kampovi te privatni smještaj su dobro popunjeni, posebice u Istri, Kvarneru te Splitsko-dalmatinskoj i Zadarskoj županiji. – Slovenija je tradicionalno među onima koji ostvaruju najveći turistički promet u Hrvatskoj, odmah iza vodeće Njemačke. Slovenci su ove godine u Hrvatskoj ostvarili oko 1,3 milijuna noćenja. U odnosu na prethodnu godinu, to znači 138 posto više noćenja, a u usporedbi u odnosu na pretkoronavirusnu 2019. godinu, to je povećanje od 4 posto. Kao gosti, Slovenci su najbrojniji u Istri i Kvarneru, posebice u Umagu, Rovinju, Poreču i Malom Lošinju.

Foto: Pixabay

Amerikanci se vraćaju

Hrvatska turistička zajednica bila je oprezna u odgovoru na pitanje je li istina da je ljeto u Hrvatskoj izgubljeno za one koji još nisu rezervirali odmor ili smještaj. Turistički kapaciteti su već popunjeni, ali i rezervacije za budućnost. – Što više budemo ulazili u glavne ljetne mjesece, teže ćemo pronaći kvalitetan smještaj, ali i dalje vjerujemo da će oni koji zaista žele doći u Hrvatsku moći pronaći slobodno mjesto. Volite li provesti dio ljeta u susjednoj zemlji, rezervirajte što prije.

Ove godine bilježe i povratak turista iz dalekih destinacija. Ukrajinski rat i restrikcije zbog covida u matičnim zemljama i dalje zaustavljaju Azijce, posebno Kineze, Japance, turiste s Bliskog istoka, ali se Amerikanci masovno vraćaju, SAD su i najvažnije udaljeno tržište za Hrvatsku.

Među važnim novostima u ovogodišnjoj turističkoj sezoni istaknuli su Pelješki most, koji je od 1. svibnja kao i prije pandemije slobodan za ulazak u zemlju jer su potrebne samo putne isprave, nisu potrebni testovi niti očite potvrde. Za turizam je važna i najava uvođenja eura kao valute i ulaska u schengenski prostor.

Iz Hrvatske turističke zajednice istaknuli su kako je njihova zemlja vrlo dobro pozicionirana i prepoznata kao destinacija s dobro očuvanom prirodnom baštinom, što je jedan od motiva stranih gostiju. Potvrđuju to i posjete nacionalnim i prirodnim parkovima te destinacijama koje svoju ponudu spajaju sa životom u prirodi i ekologijom. Pripremaju strateški turistički plan koji će sadržavati smjernice za redefiniranje hrvatskog turističkog brenda – naravno u smjeru održivog razvoja, digitalizacije i kvalitete, piše DELO.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.