2 min. čitanja

Slovenska luka Koper dodatno jača kapacitete – Do 2030. na 1,75 mil TEU godišnje

Slovenska luka Koper dodatno jača kapacitete – Do 2030. na 1,75 mil TEU godišnje
Foto: Luka Koper / Kristijan Stojaković

KOPER – Nadzorni odbor Luke Kopar usvojio je krajem travnja nekoliko važnih odluka o investicijama koje će ovoj jadranskoj luci omogućiti znatno povećanje kapaciteta u narednim godinama, piše slovenski list Delo.

Na sjednici je, kako se navodi, odobrena studija projekta koji do 2030. predviđa 248 milijuna eura ulaganja u povećanje kapaciteta kontejnerskog terminala na 1,75 milijuna jedinica godišnje. To uključuje gradnju dodatne operativne obale i skladišta na sjevernom dijelu Gata 1, kupovinu opreme, proširenje željezničkih kolosijeka na terminalu, kao i proširenje skladišnih kapaciteta za kontejnere u zadnjem dijelu terminala.

Globalni logistički trendovi pokazuju da je kontejnerizacija robe visoke dodatne vrijednosti i dalje u porastu, o čemu svjedoči dosadašnji rast kontejnerskog prometa u Kopru, kao i procjena tržišnog potencijala zaleđa, priopćeno je iz Luke.

Povećanje kapaciteta odgovor je i na očekivanja brodovlasnika i ostalih korisnika luke, a kompanija će na ovaj način moći zadržati svoje konkurentske prednosti, navodi se.  Novi razvojni ciklus kontejnerskog terminala prati i vremenski plan za izgradnju drugog kolosijeka između Kopra i Divače, koji bi trebao biti u funkciji 2026. godine, prenosi PlutonLogistics.

Specijalizirano skladište čeličnih kolutova

Nadzorni odbor također je odobrio i plan povećanja lučkih kapaciteta za pretovar i skladištenje generalnih tereta.

Riječ je o projektu koji predviđa izgradnju namjenskog skladišta čeličnih kolutova na području drugog mola, koje će biti opremljeno automatski vođenim mosnim dizalicama velike nosivosti. Na ovaj način, kako se navodi, kompanija želi povećati kapacitet za predviđeni rast pretovara u segmentu čeličnih proizvoda, optimizirati iskorištenost kao i poslovne procese, ali i da izgradnjom specijaliziranog skladišta „oslobodi“ dio kapaciteta za druge grupe proizvoda.

Ukupna vrijednost investicije je 27 milijuna eura, a završetak gradnje očekuje se 2024. Na krovu ovog objekta bit će postavljena i fotonaponska elektrana.

Rezultati

Revidirani godišnji izvještaj Luke Kopar za 2021. potvrdio je da je lani obrađeno ukupno 20,8 milijuna tona robe, što je 7% više u odnosu na 2020. Usprkos rastu neto prihoda od prodaje koji su iznosili 228,4 milijuna eura, u 2021. je operativna dobit bila niža nego godinu ranije, zbog nižih jednokratnih prihoda, a iznosila je 31,3 milijuna eura.

Luka Koper lani je pretovarila 997.574 kontejnerske jedinice, kao i 656.477 vozila. U luku su stigla i iz nje otišla ukupno 29.273 vlaka.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.