4 min. čitanja

Sljedeći veliki projekt nakon Pelješkog mosta je druga cijev tunela Učka

Sljedeći veliki projekt nakon Pelješkog mosta je druga cijev tunela Učka
Foto: HTV Screenshot

Nakon dovršetka Pelješkog mosta, jedan od najvećih građevinskih projekata u Hrvatskoj je izgradnja druge cijevi tunela Učka. Riječ je o projektu vrijednom 200 milijuna eura koji bi trebao biti završen 2024. godine. Do sada je probijeno 2400 od ukupno 5600 metara nove cijevi.

Projekt izgradnje druge cijevi tunela Učka vrijedan je 200 milijuna eura. Radovi bi trebali biti gotovi do lipnja 2024. godine. Premijer je istaknuo da je ovaj projekt strateški važan za našu infrastrukturu.

- Radovi napreduju jako dobro. Angažirano je puno podizvođača. Većina radnika koji su na gradilištima su iz hrvatskih tvrtki, njih 500-tinjak - kazao je Andrej Plenković. Smatra da je takav model suradnje i sufinanciranja dobar i koristan. Naglasio je i kako ćemo za nešto više od godinu dana imati spajanje tunela s obje strane te da bi sve trebalo biti gotovo do lipnja 2024. Izrazito je važno, dodao je - da se i s Kvarnerske strane napravi profil brze ceste do Matulja, čime bi se u četiri trake vozilo od mađarske granice do Pule.

- Radovi se rade pod prometom bez zaustavljanja, ali nadamo se da ćemo nastaviti s radovima na dionici Matulji-Učka i dva velika vijadukta Mirna i Limska Draga - rekao je direktor Bina Istre Dario Silić. Dodao je kako su Europskoj Komisiji na odobrenje poslali 175 milijuna eura pa se nadaju da će do kraja godine i taj dio završiti.

Christian Santaleza, tehnički direktor Bina Istre rekao je kako imaju proboj s obje strane tunela, piše HRT.

- Rokovi su kratki, radovi kompleksni, apliciramo intenzivan tempo, radi se u tri smjene i danas smo vrlo zadovoljni jer smo na polovici samog proboja tunela - rekao je.

Istaknuo je i da će novi tunel, kao i stara cijev, koju će revitalizirati, biti opremljeni najmodernijom opremom.

Popravlja se situacija s vodom u Istarskom vodovodu

Premijer je potom posjetio Buzet gdje se sastao s gradonačelnikom Damirom Kajinom te obišao Istarski vodovod u Buzetu i izvorište Sveti Ivan.

Gradonačelnik Buzeta Damir Kajin istaknuo je da se iz istarskog vodovoda u ovo vrijeme nestašica vode i redukcija, isporučuje Sloveniji oko 80 litara vode u sekundi. - Nadam se da to cijene i da će nam pomoći u otvaranju graničnog prijelaza sjeverno do Buzeta za prijevoz teških kamiona - rekao je.

Istarski župan Boris Miletić donio je dobre odluke o redukciji i racionaliziranju potrošnje vode za sve što nije nužno. Vlada je 14. srpnja dala nalog Hrvatskim vodama da intenzivno pomažu vodovod u Istri kako bi se osigurala opskrba domaćinstvima i gospodarstvu.

Damir Kajin se ogradio od svojih prošlogodišnjih riječi i kazao kako je suradnja s Vladom, ne samo "veličanstvena" nego i "maestralna". Inače, situacija s vodom na izvorištu Sveti Ivan se nešto malo popravila.

Potpora Vlade za strateške projekte u Istri

Istarski župan Boris Miletić je rekao da su ključni trenutno projekti koji se odnose na područje pomorstva - od sanacije i dovršetka pulskog lukobrana do izgradnje lukobrana na području Lučke uprave Rabac odnosno lukobrana Svete Katarine u Rovinju.

Raspravljalo se i o revitalizaciji i stavljanju u funkciju željeznice te o županijskom Centru za gospodarenje otpadom Kaštijun. Miletić je kazao kako Fond za zaštitu okoliša sufinancira zbrinjavanje otpada i naglasio da su Istarska i Primorsko-goranska županije jedine dvije županije koji su do sad ispoštovale direktive o gospodarenju otpadom.

Istra ponovno ostvarila sjajne turističke rezultate

Predsjednik Vlade rezimirajući posjet Istri rekao je da je ta županija i ove godine ponovno ostvarila sjajne turističke rezultate, s po dva posto više noćenja i dolazaka u odnosu na rekordnu 2019. godinu.

- To znači da će turizam, a s njime i povezane djelatnosti, pomoći razvoju Istre u gospodarskom smislu te pridonijeti rastu BDP-a u Hrvatskoj, rekao je premijer novinarima nakon posjete novoj pulskoj Općoj bolnici.

Za bolnicu koja je praktički najveći poslodavac u Istri s više od 1350 zaposlenih rekao je da je konačno postala "novi dom svim zdravstvenim djelatnicima u Puli".

Od iznimne je važnosti da zdravstvena skrb bude na takvoj razini.

Potvrdio je kako Vlada podupire aktivnosti brodogradilišta 3. maj i Uljanika, ali kako je rekao "ne na način da dođemo u istu vrstu nedozvoljenog položaja svojevrsnog ofsajda kao što se to događalo prije, nego da podržavamo one projekte koje su financijski u smislu konstrukcije i troškova rentabilni i na taj način omogućavaju i zaposlenost ali i poslovne rezultate koji nas ne vode u minus".

- To je okvir i načelo kojim se vodimo i glede 3. maja i Uljanika i drugih brodogradilišta i mislim da ćemo na tom tragu nastaviti. U svakom slučaju podupiremo Upravu Uljanika koja dobro radi, zaključio je Plenković koji je posjetio i vodnjanski Infobip s čijim je čelnim ljudima razgovarao o intenziviranju suradnje u pogledu procesa digitalizacije Hrvatske.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, pak, izrazio je zadovoljstvo što su posjetili Infobip, tvrtku na koju svi mogu biti ponosni, koja predvodi promjene, osvaja nova tržišta i bori na svjetskoj razini.

Podsjetimo, Infobip je sredinom tjedna izvijestio da je zaključio akviziciju američke kompanije Peerless Network, globalnog pružatelja usluga glasovne komunikacije preko interneta (Voice over IP) u poslu vrijednom oko 200 milijuna američkih dolara.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.