1 min. čitanja

Sličnosti i razlike života na otocima u Hrvatskoj i Francuskoj

Sličnosti i razlike života na otocima u Hrvatskoj i Francuskoj
Foto: VMO Unije / Facebook

UNIJE – U galeriji Torać na otoku Unije idući ponedjeljak, 6. lipnja u 19 sati održat će se predavanje “Svakodnevni život na francuskim otocima” s podnaslovom »Bretonski otoci: daleke zemlje, bliski problemi?. Autorica je francuska doktorandica Pauline Flipo koja će stanovnicima ovog kvarnerskog otoka predstaviti rezultate svog istraživanja o životu na nekoliko hrvatskih otoka.

Ova mlada Francuskinja, koja je dvije godine živjela na otoku Cresu, stavila je u fokus svog znanstvenog istraživanja otoke Cres, Unije i Silbu. U sklopu javnog predstavljanja svog projekta želi dobiti odgovor na pitanje omogućuju li postojeći modeli javnog djelovanja učinkovit odgovor na izazove otočnih područja, a posebno se fokusirala na politike očuvanja krajolika i njihovu usklađenost s razvojem poljoprivrede.

U svom doktorskom radu Flipo uspoređuje pristup između otoka Ouessant i Île-aux-Moines u Bretanji te hrvatskih otoka Cresa, Unija i Silbe koje je upoznala tijekom svoje magistarske prakse koju je 2017. godine provela u Otočnoj razvojnoj agenciji na Cresu.

Ono što je zanimljivo u samom pristupu njezinog istraživanja jest da na svim otocima, koji su uključeni u projekt, Pauline provede jedno vrijeme, razgovara sa lokalnim stanovništvom, lokalnim izabranim dužnosnicima, udrugama, ali i predstavnicima regije, države ili nevladinih udruga kako bi bolje preispitala sustav javnog djelovanja, te na temelju vlastitog iskustva razumjela realnost sredine koju proučava.

Predavanje o usporedbi života na francuskim i hrvatskim otocima održat će se u ponedjeljak, 6. lipnja u galeriji Torać na otoku Unije, s početkom u 19 sati. Ulaz je slobodan.

K.B.

PROČITAJTE JOŠ:

UNIJE – SAMOODRŽIVI OTOK Projekt koji bi trebao pomoći revitalizaciji i demografskoj obnovi
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.