1 min. čitanja

Sjeverna Istra bi rado izvozila otpad drugdje, ali je vezana za Kaštijun

Sjeverna Istra bi rado izvozila otpad drugdje, ali je vezana za Kaštijun
Foto: Kaštijun

Činjenica da istarska komunalna poduzeća ozbiljno traže alternativu Kaštijunu poznata je već neko vrijeme, a ponude koje su dobili otkrivaju da je Kaštijun za njih najskuplja moguća opcija.

Proteklih godina iz Županijskog centra za gospodarenje otpadom (ŽCGO) Kaštijun dolazili su dramatični apeli da im ljeti stižu abnormalne količine i da više ne mogu primati toliko smeća.

Stekao se dojam da su kriva turistička središta zato što imaju toliko gostiju, ali je istina posve drugačija. Krivci za takvo stanje su zapravo oni koji su donijeli propise, a to su prije svih Istarska županija i tijela Republike Hrvatske, oni koji su postavili monopolistički status Kaštijunu i onemogućili tržišno natjecanje, odnosno onemogućili da komunalna poduzećima biraju kome će odvoziti smeće.

Činjenica da istarska komunalna poduzeća ozbiljno traže alternativu Kaštijunu, poznato je već neko vrijeme, a ponude koje su dobili, otkrivaju im da je Kaštijun za njih najskuplja moguća opcija. Pogotovo otkako im je 1. siječnja 2023. poduplao cijene po toni predanog otpada te uveo naknadu za prijevoz otpada što drugi takvi centri ne naplaćuju.

I kada su istarska komunalna poduzeća htjela reći zbogom Kaštijunu i odabrati nekog drugog partnera, saznali su da su propisi postavljeni tako da im nije moguće izaći iz kandži velikog gutača novca i smeća - Kaštijuna!

Iz '6. maja' d.o.o., komunalnog poduzeća koje pokriva prikupljanje i odvoz smeća u tri grada na sjeverozapadu Istre (Umag, Buje i Novigrad) navode da se razmatrala opcija da se smeće ne odvozi na Kaštijun, piše Glas Istre.

- Sukladno zakonodavnom okviru to nije moguće. Obaveza odvoza smeća na Kaštijun propisana je Strategijom gospodarenja otpada RH, Planom gospodarenja otpad RH i Županijskim planom gospodarenja otpada te drugim zakonodavnim rješenjima koji reguliraju gospodarenje otpadom - navode iz '6. maja'.

B.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.