2 min. čitanja

OPASNO ILI NE? Sjediti na plaži u mokrom kupaćem kostimu

OPASNO ILI NE? Sjediti na plaži u mokrom kupaćem kostimu
Foto: Pexels / Ilustracija

Osam milijuna ljudi godišnje javlja se liječniku zbog simptoma urinarne infekcije. Smatra se da su urinarne infekcije druge po učestalosti, odmah iza respiratornih.

Najčešće govorimo o infekciji mokraćnog mjehura, što i jest najčešća lokalizacija, međutim, svaki dio urinarnog trakta može biti i mjesto infekcije.

Naš urinarni trakt čini šest organa: bubrezi i mokraćovodi, koji su parni organi, mokraćni mjehur i mokraćna cijev.

Urinarne infekcije značajno su češće kod žena, a odgovor leži upravo u samoj anatomiji urinarnog trakta.

Ženska uretra je 3 do 4 puta kraća nego muška, i sam otvor uretre kod žena je znatno bliži anusu, što omogućava da bakterije koje se normalno nalaze u debelom crijevu prijeđu iz crijeva u uretru, i da dovedu do urinarne infekcije.

Pri pojavi simptoma poput učestalog mokrenja, bolnog mokrenja, kao i peckanja prilikom mokrenja, uvijek se treba javiti liječniku.

Dijagnoza urinarne infekcije postavlja se analizom urina. Samo uzimanje uzorka je često kamen spoticanja mnogih pacijenata. Kada se uzima uzorak urina, treba obratiti pažnju da se uzorkuje prvi jutarnji urin, srednji mlaz, i sam uzorak do analize ne bi trebao biti na sobnoj temperaturi, već u frižideru. Sobna temperatura pogoduje razvoju bakterija u urinu, te sam nalaz, stoga, neće biti reprezentativan.

Foto: Pixabay / Ilustracija

U ljetnim mjesecima, urinarne infekcije bivaju i češće, a mnogi se pitaju treba li mokri kupaći kostim mijenjati suhim?

Liječnica Katarina Bajec za Novu.rs kazala je da treba jer nikako nije dobro da budete više sati u vlažnom kupaćem kostimu, koliko god da se “brzo suši”.

Presvlačenje kupaćeg kostima smatra se odličnom mjerom prevencije urinarnih infekcija, a pored nje, treba unositi dovoljnu količinu tekućine i ne odlagati odlazak u zahod.

Nemojte urinarnu infekciju liječiti sami, jedino ispravno jest liječenje infekcije od strane liječnika, po mogućnosti urologa, piše N1.

Toplina, vlaga i sunce naporni su cijeloj koži, a posebno nježnoj koži i sluznici intimnog područja

Zbog takvih klimatskih prilika češće nastaju ozljede, odnosno crvenilo, upala i stvaranje ranica, koji su pak idealna mjesta za razvoj gljivica, bakterija i virusa.

Mokri kupaći kostimi najčešći su uzrok ljetnih urinarnih infekcija, kao i bose noge pri hladnijim ili vjetrovitim večerima. Normalna vaginalna flora u rodnici žene ima ulogu zaštite rodnice bez obzira na godišnje doba, pa tako i temperaturu i vlagu karakteristične za ljeto. Zbog izlaganja suncu, moru, ali i početka opuštanja od stresa, dolazi i do određenog privremenog pada imuniteta.

Dugi boravak u bazenu ili plitkom dijelu mora također može utjecati na pojačane infekcije, najčešće zbog higijenske ispravnosti vode, bilo da je ona neispravna ili je previše klorirana. Upravo previše klorirana voda može izazvati neugodne iritacije vaginalne sluznice te uništavanje normalne fiziološke flore rodnice, piše Ordinacija.hr

Također u higijenski neispravnoj vodi bazena, česta je zaraza bakterijom Escherichia coli, koja može izazvati i crijevne infekcije i vrlo ozbiljne, tvrdokorne urinarne infekcije.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.