1 min. čitanja

SJAJ U TAMI Brodogradilište “Viktor Lenac” bilježi rekordnu dobit

SJAJ U TAMI Brodogradilište “Viktor Lenac” bilježi rekordnu dobit
Photo: Aljoša Pavelin

RIJEKA – Nikad bolji poslovni rezultati za remontno brodogradilište “Viktor Lenac”. U moru nepovoljnih vijesti vezanih uz hrvatsku brodogradnju, ovo malo, ali profitabilno brodogradilište uspješno grabi naprijed.

Prema financijskom izvješću za prvi kvartal ove godine, “Lenac” je do kraja ožujka realizirao projekte u vrijednosti od 152 milijuna kuna, što čini 98 posto ukupno ostvarenih poslovnih prihoda. U usporedbi s istim razdobljem lani, ostvareni prihod bio je čak 2,7 puta veći, prenosi Novi list.

Jednako dobre rezultate bilježe i kroz EBITDA koji je u prvom kvartalu dosegnuo 41 milijun kuna, što je gotovo pet puta više nego u istom periodu prošle godine. Uz to, neto zarada u prvom kvartalu bila je 26,2 milijuna kuna.

Prvo tromjesečje obilježio je i usporedni rad na više projekata, pojedinačno visokih vrijednosti ugovorenih poslova i duljeg roka odvijanja radova. Prvenstveno je tu riječ o opsežnom remontu kruzera »Ambience« na kojem je značajno premašena početno očekivana vrijednost radova, ali i o remontima brodova za Američku ratnu mornaricu – USS Hershall »Woody« Williams i USNS Yuma.

Pored toga, ostvareno je nekoliko standardnih remontnih radova, čija je pojedinačna vrijednost dostigla gotovo milijun eura. Zahvaljujući tome, prosječna visina prihoda ostvarenih po projektu do konca ožujka u ovom je kvarnerskom brodogradilištu iznosila visokih 881 tisuću eura.

Dobre brojke prelijevaju se i u drugi kvartal. Osim nastavka pet standardnih i opsežnijih projekata remonta, tu je i desetak novih već dogovorenih projekata, kao i opsežni zahvati na remontu i uređenju 147-metarske jahte »Prince Abdulaziz« u vlasništvu saudijske kraljevske obitelji. Jahta je na remont stigla u veljači ove godine, a iako je vrijednost ugovorenog posla poslovna tajna, već sad se zna da će konačan iznos biti veći od 20 milijuna eura.

Rat u Ukrajini i sankcije nametnute Rusiji zasad ne utječu na poslovanje “Lenca”, no ostaje, kažu, za vidjeti kakvo će biti kretanje raspoloživosti i cijena sirovina, materijala i energije u narednim razdobljima.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.