2 min. čitanja

SJAJ JADRANA Pogledajte sjajan dokumentarac o hrvatskoj obali iz 1955. godine!

SJAJ JADRANA Pogledajte sjajan dokumentarac o hrvatskoj obali iz 1955. godine!
Foto: Youtube / Screenshot

Crno-bijeli putopis iz 1955. “Adriatic Splendor” ili “Sjaj Jadrana”, izuzetno je arhivsko blago, kojeg je na svom Youtube kanalu objavio PeriscopeFilm. Film dokumentira primorske gradove duž jadranske obale nakon Drugog svjetskog rata, prikazujući prirodne znamenitosti, povijesnu arhitekturu, europske turiste i lokalne narode različitog etničkog podrijetla iz Hrvatske i bivše Jugoslavije.

Nakon Slovenije, limuzina iz 1940-ih natovarena prtljagom, spušta se niz planine i brda uz jadransku obalu. Hrvatski dio jadranske obale pojavljuje se na 1:55, kada nas video vodi u Opatiju, opisanu kao jedno od najvećih ljetovališta s kupačima iz svih dijelova svijeta. Grad je hvaljen i zbog svojih “nekoliko lijepih plaža” i hotela sa slikovitim terenima.

Čamci na pristaništu, plivači u odmaralištu. Muškarci i žene srednjih godina u kupaćim kostimima (1:53). Žena guli krumpire. Djeca se igraju u moru, a odrasli su na madracu na napuhavanje. Panoramu obale možete vidjeti na 2:44.

Lučki grad Pula i mazga vuče par koji se vozi kočijom. Mladi dječaci se igraju ribom i hodaju uskim kamenim ulicama. Ribari pripremaju ribarske mreže, krpajući rupe (3:13). U pulskoj areni za nastup su postavljene stolice, pa se nakon toga mogu vidjeti ruševine, pulski hram Roma i Augusta i srednjovjekovna gradska vijećnica (4:29).

Brod s putnicima stiže na otok Rab, a nakon toga kadrovi jedrilica (4:40), partizanski spomenik i obližnja tržnica (5:01).

Dokumentarac zatim prikazuje Šibenik, kojeg opisuju kao srednjovjekovni grad smješten u srednjoj Dalmaciji, gdje se rijeka Krka ulijeva u Jadransko more. Vide se kadrovi šibenske katedrale (5:31) i slapovi Krke u istoimenom Nacionalnom parku, te plivači na obližnjim slapovima (5:56). Nakon ovoga vide se Kornati, zbog čega narator zaključuje zašto se ovo zove “Obala s tisuću otoka”.

Dokumentarac zorno prikazuje i život ondašnje Dalmacije; seljanke koje preko glave nose velike snopove štapova. Žena koja prede konac. Čamac na vesla. Samostan sv. Franje (6:18). Kula Kamerlengo u povijesnom gradu Trogiru. Stariji muškarci, jedan puši lulu. Trogirska katedrala i lokalni pješaci. Par s volovskom zapregom (7:22). Kliška tvrđava, srednjovjekovna utvrda u blizini Splita. Čovjek koji šeta s harmonikom vodi svadbenu povorku (8:17). Ulični znakovi upućuju na grad Sinj.

Obalu južnije od Splita opisuju kao neplodni, vapnenački, krški kraj. Video prikazuje betonom neokrnjenu Makarsku rivijeru i danas gotovo nezamisliv sklad prirode i ljudi koji se sunčaju na golim stijenama (11:11).

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

JADRAN KAKVOG SE SJEĆAMO: Rijedak dokumentarac o jadranskoj obali 80-ih
VIDEO: Pogledajte snimke Splita iz 1934. godine
VIDEO: Dubrovnik kakav je nekad bio – Pogledajte video iz 1934. godine!
“D1 – Novi život stare ceste” – Dokumentarac o prometnici koja je prije autoceste spajala kontinent s morem
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.