2 min. čitanja

SIRNICA, PINCA ILI POGAČA Više od puke blagdanske poslastice

SIRNICA, PINCA ILI POGAČA Više od puke blagdanske poslastice

Kod Marice Krstić iz Zadra, svakog blagdana okuplja se obitelj. Ovog Uskrsa na stolu će se naći pašticada, artičoke, janjetina. Ali vrhunac je kušavanje ovogodišnjih pogača. Pripremanje pogače, pince ili sirnice više je od puke pripreme blagdanske slastice. To je ritual koji vraća u djetinjstvo.

Poznato je da se dobre pogače mijese u toploj kući. A onda, novi savjet - tijesto se diže na hladnom. Marica je isprobala sve novitete i vratila se korijenima.

- Moji ukućani kažu da to nisu prave pogače. Ja se sijećam da je moja mama kraj kaljeve peći držala tu zdjelu u kojoj bi se one dizale, pokrivena sa dekama - rekla je za Regionalni dnevnik Marica Krstić iz Zadra.

Uoči Uskrsa speče ih dvadesetak. Od majke je naslijedila vještinu, ali ne i praznovjerje.

- Moja mama kad je to spremala, ja i sestra bi došle iz škole i rekle "ajmee kako su se digle". Onda bi ona rekla, "ne smijete se čuditi". Ništa, niti pogledati ih nismo smjele - prisjetila se.

Pogledati se smiju samo kad je vrijeme da se premijese.

- Pa to je noćni program. To se noću radi. Navečer se to umijesi pa onda ona, kao neka stara prava domaćica, noću premijesi i onda to lijepo ujutro ispeče. I to nas dočeka toplo, friško pečeno, ne može biti bolje - ustvrdio je Edi Krstić.

Ljubav je najbolji začin, ali učini svoje i jedan zadarski sastojak.

- Maraskino, imam rum i stavim ove arome naranče, koricu, ako baš nemam maraskina onda stavim rakiju - otkrila je Marica.

Teorija o tajnama dobre pogače u Hrvatskoj ima vjerojatno koliko i nogometnih izbornika.

- E, to je svake godine ista priča. Moje su bolje, moje su bolje, ti ne znaš, ja znam. Ovo su starinske, ovo su moderne. Ali te starinske koje ona radi. To je to. To je neki duh starih vremena koji bi trebalo nastaviti - poručio je Edi.

- Ja se nadam da će tradiciju nastaviti nevjesta i unučica koja voli bit u kuhinji. Ako ništa drugo, "baba, ja ću prati suđe" - našalila se Marica.

A dok jedna od njih ne preuzme, Marica nastavlja 'noćni program' za uskrsno jutro koje miriše - po domaćim pogačama.

Video pogledajte OVDJE.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.