2 min. čitanja

Šime s Vira ulovio goluba ćukana od 40 kilograma: "Mislio sam da ću potonuti"

Šime s Vira ulovio goluba ćukana od 40 kilograma: "Mislio sam da ću potonuti"
Foto: Kažimir Škrbić

- Jedva sam je izvukao, a kada sam ribu napokon podignuo i položio na kaić, mislio sam da će kaić potonuti od njezine veličine i težine. Nikad veću ribu nisam uhvatio, a nije ni moj otac koji ribari cijeli život – prepričava dvadeset i šestogodišnji virski ribar Šime Dabičić

Ulov se dogodio u Kanalu Nove Povljane, u ribarsku mrežu uhvatio se golub ćukan, grdosija teška ravnih 40 kilograma koja nije baš čest gostu u ovom dijelu Jadrana. Ćukan, kažu znalci, više voli toplija i tropska mora, ali zna ga se zateći u južnom Jadranu. Ovaj u mreži virskog ribara možda je dolutao sjevernije, ili jednostavno nije imao sreće.

Šime je s majkom isplovio na njihovom kaiću Kušter 15 naziva „Pokora“ oko osam ujutro te izašao na vjetrovito i nemirno more, a oko osam i pol, kada je izvlačio dvjestotinjak metara ribarske mreže, zapazio je nešto svijetlo i golemo.

– Primijetio sam na pola mreže nešto što se bijelilo. Izgledalo je veliko i teško, a
kada sam to rekao materi, rekla mi je da mi je „teško u glavi“ – uz osmijeh kaže Šime. Ipak, ulov je bio pravi, kapitalac i zaista težak. Nikad većeg ili težeg, koliko nam je poznato, nije bilo u Viru zadnjih tridesetak godina. Najvećeg ćukana na Jadranu u posljednjih petnaest, dvadeset godina uhvatili su hvarski ribari iz Jelse, a taj je ćukan imao 42 kilograma. Šimin ulovljen na punti virskog naselja Bobovik „slabiji“ je tek za umjetnički dojam.

– Uglavnom hvatam manje ribe, jednom sam uhvatio hobotnicu od sedam
kilograma, ali nikad ovoliku ribu – dodaje virski ribar čiji je otac Branko Dabičić,
umirovljeni profesionalni virski ribar, vidio većeg ćukana, ali ga nije uspio izvaditi.
Njihov ribarski biznis posljednjih šest-sedam godina vodi Šime, no tranširanje je ipak odradio iskusniji Branko.

A kada se ćukan razrezao u svakom od peraja ili krila bilo je više od osam kilograma, oko dvadeset u ostatku trupa te još tri-četiri u manjim komadima.
– Ima oko dvadeset kilograma mesa za spremanje koje ćemo podijeliti prijateljima,
a nešto ćemo i sami napraviti. Ostatak će dobiti galebovi – ukazuje Branko.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2025 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.