3 min. čitanja

Sigurnosna procjena za japansko ispuštanje kontaminirane vode u more nije obavljena

Sigurnosna procjena za japansko ispuštanje kontaminirane vode u more nije obavljena
Foto: Wikimedia

Visoki južnokorejski dužnosnik izjavio je da provjera nuklearne sigurnosti za Japansko planirano ispuštanje kontaminirane vode iz zapuštene elektrane Fukushima Daiichi u more, koje je odobrilo Japansko nuklearno regulatorno tijelo, još nije završena.

Glavni prioritet vlade je sigurnost i dobrobit ljudi, rekao je predsjednik Komisije za nuklearnu sigurnost i zaštitu (NSSC) Yoo Guk-hee tijekom nedavnog intervjua za novinsku agenciju Yonhap.

Provjeravamo je li plan tvrtke Tokyo Electric Power (TEPCO), koji je odobrilo Japansko nuklearno regulatorno tijelo (NRA), legitiman.

TEPCO je operater nuklearne elektrane Fukushima koju je 2011. opustošio razorni tsunami. U svibnju je japansko nuklearno regulatorno tijelo dalo zeleno svjetlo planiranom ispuštanju milijun tona vode s tricijem iz uništene nuklearne elektrane u Tihi ocean.

Yoo je rekao da je njegova agencija četiri puta postavila upit japanskoj NRA o planu i da je dobila odgovore samo na neke od njih.

- Trebalo bi se na objektivan i znanstveni način provjeriti jesu li postrojenje za ispuštanje i plan prikladni u skladu s izvornim dizajnom i odvija li se ispuštanje u skladu sa sigurnosnim standardima - rekao je.

Također je rekao da Korejski institut za nuklearnu sigurnost analizira uzorke vode iz elektrane na zahtjev Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) i da će rezultate poslati IAEA-i kada završi.

- NSSC će pokrenuti neovisni sustav praćenja uzimajući uzorke iz oko 40 vodenih tijela oko Južne Koreje počevši od sljedećeg mjeseca - dodao je, prenosi HRT.

Hina

PROČITAJTE JOŠ:

JAPAN POTVRDIO: U more će pustiti više od milijun tona radioaktivne vode iz Fukushime | | Morski HR
Japanska vlada u utorak je objavila kako planira pustiti u more više od milijun tona kontaminirane vode iz uništene nuklearne elektrane Fukushima čitavo desetljeće nakon havarije, javlja
POSLJEDICE FUKUSHIME Trebamo li strahovati od kontaminirane hrane iz Tihog oceana? | | Morski HR
Ministarstvo poljoprivrede obavjestilo je potrošače o opozivu proizvoda OkinaWa Kombu alge (kelp) iz Japana, radi povećane količine mikroelementa joda. Utvrđena količina joda premašuje EFSA-inu
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.