1 min. čitanja

Šibenski HGSS dobio četveronožno pojačanje

Šibenski HGSS dobio četveronožno pojačanje
Foto: HGSS Stanica Šibenik

ŠIBENIK – HGSS Stanica Šibenik izvijestila je javnost o novopridošlici u svojim redovima. Riječ je o psu imena Tunja, koja je uspješno položila test za potražnog psa.

Na jučer održanom ispitu HGSS-a u organizaciji komisije za potrage i lavine, pas Tunja uspješno je položila svoj ispit i time postala licencirani pas HGSS-a za potrage za nestalim i izgubljenim osobama, izvijestili su HGSS-ovci.

Foto: Ispitni zadatak/HGSS Stanica Šibenik

Na njenom školovanju, čiji je cilj bio upravo ovaj ispit, vodio ju je njen vodič Ante Midela Ercegović. Iz HGSS-a ističu kako ovim ispitom obuka psa ne prestaje, već postaje još zahtjevnija.

Potražni psi neizostavni su resurs u svakodnevnim akcijama traganja i spašavanja za unesrećenim ili nestalim osobama, a za vrijeme takvih akcija mijenjaju i do 30 ljudi koji bi bili potrebni za pretraživanje određene površine u istom vremenskom periodu. Psi imaju 10 000 puta jači osjet njuha od čovjeka, bolje čuju i vide pa su od iznimne važnosti u akcijama spašavanja, osobito ako je riječ o ruševinama. S lakoćom lociraju mjesto na kojem se nalazi osoba, bez obzira na dubinu i prepreke koje se nalaze između njih i žrtava te mogu pretražiti 1000 četvornih metara ruševine unutar samo 20 minuta.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.