3 min. čitanja

Šibenska sutkinja optužena za primanje mita ostaje u zatvoru - Odvjetnik: "Šupe teško podnosi zatvor"

Šibenska sutkinja optužena za primanje mita ostaje u zatvoru - Odvjetnik: "Šupe teško podnosi zatvor"
Foto: HRT / Screenshot

Sudac istrage splitskog Županijskog suda Ivica Botica odbio je u ponedjeljak prijedlog branitelja šibenske sutkinje Maje Šupe da joj se ukine istražni zatvor u kojem se od 8. rujna nalazi zbog Uskokovih sumnji da je primala mito kako bi donijela oslobađajuću presudu, prenosi N1.

Glasnogovornik Županijskog suda sudac Dinko Mešin​ je nakon ročišta ​medijima ​izjavio da je odbijen prijedlog odvjetnika Krešimira Škarice koji je tražio ukidanje istražnog zatvora​ pa će osumnjičena sutkinja ostati u zatvoru na Bilicama.

- To znači da je na snazi ono rješenje od prije mjesec dana kojim joj je određen istražni zatvor, a protiv današnjeg rješenja žalba nije dopuštena. Sudac istrage bi početkom listopada trebao odlučivati o produljenju istražnog zatvora koji se u Uskočkim predmetima zakonski može produživati do godine dana - kazao je glasnogovornik Mešin.

Odvjetnik Škarica je rekao da mu je odluka suda neočekivana s obzirom da su tijekom ročišta na kojem se odlučivalo o ukidanju pritvora iznijeli sve argumente za koje je smatrao da su dostatne da se istraga u toj fazi vodi na način da bivša sutkinja ne mora biti u istražnom zatvoru koji predstavlja najrepresivniju mjeru.

Nastavio je da su postavili argumente da nema nikakvog razloga ni mogućnosti za ponavljanje kaznenog djela s obzirom da je Šupe suspendirana, da se suspenzija može produljiti još na tri dodatna mjeseca s obzirom da je na vlastiti zahtjev podnijela zahtjev za umirovljenjem te da će Državno sudbeno vijeće (DSV) imati sjednicu za tri dana.

- S obzirom na sve te uvjete koji su kumulativno ispunjeni kao i činjenicu da joj se prijašnjom odlukom predsjednika Općinskog suda u Šibeniku ukinula dodjela novih spisa u rad, nije postojala nikakva mogućnost da bi se djelo ponovilo. Na ovo možemo podnijeti ili novi zahtjev ili čekati redoviti tijek od 30 dana kada će se održati nova sjednica u kojoj mi jednostavno trebamo pristupiti i iznijeti nove argumente da se ukine zatvor - rekao je Škarica.

Dijeli ćeliju s ostalim kriminalkama

Ocijenio je i da obrana i optužba nisu bili ravnopravni u dosadašnjem tijeku postupka, kao i da je Uskok izašao s činjenicama kojima se presumpira Šupina kaznena odgovornost. Kazao je da Šupe teško podnosi zatvor, iako nije imala problema s osobljem i djelatnicima zatvora, kao ni s djevojkama s kojima dijeli ćeliju ili sucem istrage.

​Šupe je ranije u rujnu pritvorena zajedno s ​odvjetnikom Branimirom Zmijanovićem i poduzetnikom Blažom Petrovićem. Svi su osumnjičeni za kazneno djelo primanja i davanja mita. Istražni zatvor Uskok je tražio zbog opasnosti od ponavljanja djela te opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Tužiteljstvo ih sumnjiči za koruptivna nedjela u kojima je sutkinja primila mito od 15 tisuća eura da donese oslobađajuću presudu Blažu Petroviću, a u svemu je posredovao odvjetnik Zmijanović.

Na ispitivanju u Uskoku sutkinja Šupe je negirala kaznena djela za koje ju sumnjiče te je odgovarala na pitanja tužiteljstva i obrane. Njen je odvjetnik tada je ​otkrio da je mjesec dana ​prije uhićenja ​podnijela zahtjev za mirovinu jer joj je narušeno zdravlje.​

Zapriječena zatvorska kazna za primanje i davanje mita je do deset godina.

Hina

Uhićenje sutkinje Šupe koja je oslobodila Horvatinčića - Oglasio se Stipe Petrina kojeg je godinama maltretirala jer je prvi nazvao nečasnom!
Šibenska sutkinja Maja Šupe, poduzetnik Blažo Petrović kojemu je za mito trebala donijeti oslobađajuću presudu te odvjetnik Branimir Zmijanović uhićeni su, prema neslužbenim informacijama, u utorak poslijepodne u akciji istražitelja za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta. USKOK i pol…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.