>
  2 min. čitanja

Šibenik obilježava 30. obljetnicu osnutka 15. Domobranske pukovnije Petar Krešimir IV

Šibenik obilježava 30. obljetnicu osnutka 15. Domobranske pukovnije Petar Krešimir IV
Foto: TV Šibenik / Screenshot

ŠIBENIK - Središnje obilježavanja 30. obljetnice osnutka 15. Domobranske pukovnije Petar Krešimir IV održava se danas u Šibeniku.

Na današnji dan, 14. svibnja 1992. godine udareni su temelji 15. domobranske pukovnije Petar Krešimir IV. Šibenik. Naime tog dana sukladno odluci vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana i po zapovjedi ministra obrane Gojka Šuška, ustrojene su 1. i 2. samostalna domobranska bojna Šibenik za aktivnu obranu prve crte bojišnice vodičkog i skradinskog zaleđa.

U kolovozu 1992. godine 1. domobranska bojna preuzela je prvu crtu bojišnice u skradinskom zaleđu, a 2. domobranska bojna preuzima prvu crtu bojišnice u vodičkom zaleđu. Koncem 1992. godine, 15.prosinca, 1. i 2. domobranska bojna postale su sastavni dio ustrojene 15. domobranske pukovnije Šibenik. U siječnju 1993. godine formirana je i ustrojena 3. domobranska bojna kojoj je dana zadaća obrane Miljevačkog platoa. Bitno je napomenuti kako su pri 15. domobranskoj pukovniji formirane i pristožerne postrojbe.

Jezgru 15. domobranske pukovnije Petar Krešimir IV. činili su branitelji koji su prošli kroz postrojbe MUP-a RH i 113. brigade Hrvatske vojske. Tijekom ratnog puta osim na šibenskom području, sudjelovala je i u vojno-redarstvenim operacijama: „Zima-94.“, „Ljeto-95.“, „Oluja“, „Maestral“ i „Južni potez“. Njome su zapovijedali Tihomir Budanko, Duško Krnić, Krunoslav Mazalin i Selimir Vukšić. Tijekom Domovinskog rata poginulo je, nestalo i umrlo 29 pripadnika pukovnije, dok ih je 86 bilo što teže, što lakše ranjeno, a nekolicina pripadnika prošla je i pakao zarobljeništva.

Nakon komemorativnog skupa i polaganja vijenaca pred Spomen obilježjem smrtno stradalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata na Baldekinu, program se nastavlja svečanim mimohodom branitelja do Hrvatskog narodnog kazališta gdje će se u 11 sati održati Svečana akademija u povodu jubilarne obljetnice utemeljenja spomenute šibenske ratne postrojbe.

U katedrali sv. Jakova u 13 sati  služit će se sveta misa zadušnica za poginule pripadnike 15. Domobranske pukovnije Petar Krešimir IV te sve poginule, smrtno stradale i nestale hrvatske branitelje u Domovinskom ratu. Program završava snimanjem Milenijske fotografije na trgu ispred šibenske prvostolnice u 14 sati te prigodnim domjenkom.

Zbog najavljenog mimohoda branitelja, od spomenika na Baldekinu do središnjeg gradskog trga Poljana bit će od 10.30 do 11 sati uvedena privremena regulacija prometa. U slučaju nepovoljnih vremenskih prilika mimohod se neće održati.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.