2 min. čitanja

Šibenik će ovaj vikend svijetliti plavičastim svjetlom. Evo i zašto

Šibenik će ovaj vikend svijetliti plavičastim svjetlom. Evo i zašto
Foto: Pixabay

ŠIBENIK - Grad Šibenik i Turistička zajednica Grada Šibenika i ove će godine prigodno obilježiti datum 28. kolovoza, dan kada su 1895. godine dobili javnu rasvjetu na izmjeničnu struju. Na današnjoj konferenciji za novinare predstavljen je program sedme po redu manifestacije "Light is Life".

- Kada nešto ima potporu Grada Šibenika, onda smatramo da to i vrijedi, što je definitivno slučaj s ovom manifestacijom koja je zaživjela i kod domaćih ljudi, ali i kod turista. Riječ je originalnoj priredbi koja predstavlja spomen onome što je Šibenik - kazao je zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta.

Autor projekta Zoran Lučić Luca istaknuo je kako je ovogodišnji program posvećen zaštiti mora pa će i cijela priredba biti u znaku plave boje. Instalacije će biti postavljene 27. kolovoza, dok će glavni događaj biti 28. kolovoza, na datum kada je svjetlo od izmjenične struje došlo u Šibenik.

- Plavim svjetlom osvijetlit će se dva UNESCO-va spomenika: katedrala sv. Jakova i tvrđava sv. Nikole. Također, u plavo će biti osvijetljen i Muzej grada Šibenika, grb sv. Mihovila, odnosno Gradska knjižnica Jurja Šižgorića, samostan sv. Frane te hotel Krka -  rekao je Lučić Luca.

Foto: Pixabay

Duž obale bit će postavljene svjetlosne 2D instalacije riba koje simboliziraju srdelu na kojoj se Dalmacija othranila, odnosno ona će simbolizirati život u moru. Također će i rasvjeta na rivi, odnosno na obali dr. Franje Tuđmana svijetliti plavim svjetlom. Na rivi će biti smješteno i „Plavo stablo“, svjetleći spomenik Nikoli Tesli, kao i 3-metarski klečeći čovjek i 3-metarske stolne lampe.

- Na sam dan manifestacije, 28. kolovoza, u 20.20 sati na rasporedu je koncert Big benda Vodice na plutajućoj bini, u 22 sata će biti vatromet u plavoj boji sinkroniziran na pjesmu „Bodulska balada“, a u 22.05 sati DJ duo HCAC ispred Muzeja grada Šibenika svirat će na tri metra visokoj Teslinoj zavojnici. Također, jedrilice će u plavom svjetlu jedriti lukom, a morska vila će plesati u plavom plaštu - zaključio je autor Lučić Luca.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.