3 min. čitanja

PETICIJA Sačuvajmo Tijat za budućnost kao spomenik našoj brodogradnji, pomorcima i otočanima

PETICIJA Sačuvajmo Tijat za budućnost kao spomenik našoj brodogradnji, pomorcima i otočanima
Foto: Saša Jurat

Sve se glasnije spominje da će dotrajali brodovi Postira, Premuda i Tijat koji broje zajedno gotovo dva stoljeća, u mirovinu. Barem što se tiče prijevoza putnika za nacionalnog brodara Jadroliniju. Pa iako su izuzetnih maritimnih sposobnosti, vrijeme ih je pregazilo. Sve više se kvare, prespori su za današnje uvjete , a i kapaciteti im nisu dovoljni za turistički Jadran modernog doba. Ipak, jedan od njih ima dovoljno obožavatelja i fotografija na društvenim mrežama, da je postao brod-influencer, pa ga sada žele i spasiti od rezanja i udahnuti mu novi život.

Jeste li za ideju da se TIJAT sačuva za budućnost, kao spomenik našoj brodogradnji, pomorcima,otočanima,obali i  otocima? Stoji u pitanju peticije koju su pokrenuli članovi Facebook grupe Tijat u srcu, putem inicijative "Sačuvajmo m/b TIJAT nakon prestanka aktivne plovidbe u Jadroliniji"

Dobri starac na remontu – Ovo je njegovih 37 metara povijesti | | Morski HR
ŠIBENIK - Motorni brod Tijat je klasični putnički brod za lokalne linije u sastavu flote hrvatskog nacionalnog brodara Jadrolinije. Izgrađen je 1955. godine u brodogradilištu Brodosplit. Do 1991.

Taj mali brod velikog srca, koji je osvojio mnoge, zaplovio je 1955. godine iz Brodogradilišta Split, u pratnji još dva (trenutno ploveća) blizanca. Plovio je  Tijat (nekadašnji OHRID) od sjevera do juga,obišao je sva plovna područja, a najduže  se zadržao na liniji 505 koja povezuje Šibenik ,Zlarin, Prvić i Vodice.

Zadnjih godina često je bio na zamjeni u Malom Lošinju donoseći život na Unije, Susak, Male i Vele Srakane. Odlikuje ga i stas i glas, jer osim lijepe linije ima stabilnost kojom je prkosio svim vremenskim nepogodama. A dobar  glas mu daje originalni švicarski Sulzer, koji radi kao švicarski sat.

Foto: Ivana Beban

Već godinama, preko fejsbuk grupe Tijat u srcu ukazujemo na veliku vrijednost broda, koji svakako zaslužuje da se sačuva, po mogućnosti u originalnom stanju.

Predložen je za upis u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske 2018. godine. Bilo bi idealno kad bi se brod sačuvao u plovnom stanju, kao još jedan biser u nizu šibenskih kulturnih i zemljopisnih  atrakcija uz potporu svih koji mogu pridonijeti uspjehu projekta. Svojim potpisom napravili bi  mali korak za nas,ali veliki za spas Tijata. Jer ovaj mali brod velikog srca to zaslužuje - stoji u opisu peticije, koju možete potpisati OVDJE.

J.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Jadrolinija hitno zamijenila Oleu i Tijat pa zakupila katamarane Tankerske plovidbe
Jadrolinija je sklopila ugovor o zakupu dva katamarana sa zadarskom Tankerskom plovidbom, odnosno s njihovom podružnicom TP Line. Jadrolinija je ovaj tjedan raspisala natječaj za kupnju dva rabljena katamarana. No, istovremeno je Jadrolinija objavila Obavijest o dodjeli ugovora, odnosno Rezultate p…
Brod “Tijat” u prijedlogu za kulturno dobro RH: “Bilo bi dobro da bude Brod muzej” | | Morski HR
ŠIBENIK - Izvrsna vijest koja je oduševila sve Šibenčane i otočane stigla je ovih dana iz Konzervatorskog odjela. Putnički brod “Tijat” u postupku je predlaganja za uvrštavanje u Registar ku
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.