1 min. čitanja

Šibenčani se prisjetili Ive Brešana koji nas je napustio prije šest godina

Šibenčani se prisjetili Ive Brešana koji nas je napustio prije šest godina
Foto: Wikimedia

Istaknuti hrvatski književnik, dramatičar, scenarist i pedagog, Šibenčanin Ivo Brešan, preminuo je na današnji dan prije šest godina.

Brešan je rođen u Vodicama 27. svibnja 1936. godine, a osnovnu i srednju školu pohađao je u Šibeniku. Nakon završene slavistike i filozofije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu radio je kao srednjoškolski profesor u šibenskoj gimnaziji, a potom i kao umjetnički voditelj Centra za kulturu Šibenik i Međunarodnog dječjeg festivala.

Prvi dramski tekst "Četiri podzemne rijeke" objavio je 1970., a punu afirmaciju donijela mu je "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja", praizvedena 1971. u zagrebačkom Teatru &TD. Skoro da ne postoji europska država u kojoj Brešanov "Hamlet" nije igran. Postavljali su je Austrijanci, Nijemci, Šveđani, Danci, Estonci, Poljaci…

Njegova najpoznatija djela su "Ptice nebeske",  "Spletke", "Utvare",  "Anera", "Svečana večera u pogrebnom poduzeću", "Hidrocentrala u Suhom dolu" i druge.

Osim niza drama i romana bio je i uspješan scenarist, a publika vjerojatno najbolje pamti duhovite sekvence iz filmova koje je režirao njegov sin, Vinko Brešan, "Kako je počeo rat na mome otoku" i "Maršal". Radio je i s Krstom Papićem ("Lisice",  "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja")i Veljkom Bulajićem ("Izbavitelj", "Dona-tor", "Obećana zemlja").

Za "Predstavu Hamleta u selu Mrduša Donja" nagrađen je 1972. godine Sterijinom i Gavellinom nagradom, a za "Svečanu večeru u pogrebnom poduzeću" dobio je Gavellinu nagradu 1979. godine. Dobitnik je Nagrade "Vladimir Nazor" za životno djelo 2001., a 2008. dobio je nagradu Ksaver Šandor Gjalski za roman "Katedrala", piše Šibenik.in

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.